Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika povodom 25 godina karijere u Novoj Gradiški

Foto: Marko Polonio

Nakon impresivnog otvorenja retrospektivne izložbe Nika Titanika krajem prošle godine u Muzeju Mimara, kada se okupilo preko 500 zainteresiranih posjetitelja na otvorenju, izložba je početkom srpnja bila predstavljena istarskoj publici u Galeriji Pet kula u Motovunu, a ovaj petak 11. rujna s početkom u 19 sati otvara se u Domu kulture Nova Gradiška.

Na izložbi će posjetitelji moći razgledati izbor radova Nika Titanika nastalih u posljednjih 25 godina profesionalnog djelovanja – od prve nacrtane i prve objavljene karikature, preko nagrađenih karikatura i onih koje su izazvale najviše komentara, pa sve do recentnih radova. U sklopu otvorenja izložbe održat će se i promocija prvog strip albuma Nika Titanika pod nazivom “1573.” koji je Nik Titanik izdao krajem prošle godine, a koji će posjetitelji moći prolistati i kupiti na otvorenju izložbe. O izložbi će u sklopu službenog otvorenja govoriti ravnateljica Doma kulture Danijela Juranović, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i karikaturist Nik Titanik.

Retrospektivna izložba Nika Titanika predstavlja povijest, razvoj, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine.



Arhiva Nika Titanika broji oko 10.000 objavljenih karikatura. Istovremeno, ova retrospektivna izložba ukazuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta u kojem živimo.

Dvije karikature dnevno

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave.

U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa niti samog sebe.

Djelovanje Nika Titanika obuhvaća portretnu i geg-karikaturu odnosno situacijsku karikaturu. Portretnoj karikaturi je primarno bio posvećen na počecima svojeg djelovanja, ali se i danas njome aktivno bavi, prvenstveno u kontekstu izrade karikatura po narudžbi. Kod portretne karikature naglasak je uvijek na psihološkoj studiji karaktera, dok Nik crtež obogaćuje nizom popratnih detalja i rekvizita, što je stilska odlika i njegovih geg-karikatura.

Nik Titanik i kustosica izložbe k i Sonja Švec Španjol/Foto: Marko Polonio

U području situacijske karikature Nik Titanik na dnevnoj bazi izrađuje dvije karikature: dnevno-političku i sportsku. Dnevno-politička karikatura je najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često poprima i karakter satire. Karikaturu svakodnevnice Nik često ističe kao najdraže područje i unutar njega na svakodnevnoj bazi obrađuje sport, a često i univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije.

Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura koje predstavljaju presjek autorova stvaralaštva od prvih radova nastalih u drugoj polovici 80tih godina prošlog stoljeća, preko prvog objavljenog rada u karijeri 1994. godine pa sve do aktualnih karikatura koje svakodnevno stvara.

Radovi kronološki prate razvoj stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu karikaturu. Uz karikature, na izložbi će posjetitelji moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale vezane uz rad, razvoj i djelovanje Nika Titanika.

Strip album ‘1573.’ Nika Titanika

Nik Titanik završio i objavio svoj prvi strip album “1573.”. Nakon izuzetno uspješne i posjećene retrospektivne izložbe karikatura koju je održao u Muzeju Mimara krajem rujna i tijekom listopada 2019. godine, čime je proslavio 25 godina karikaturističke karijere, Nik Titanik je završio rad na svom prvom strip albumu i time se vratio svojoj prvotnoj umjetničkoj ljubavi – stripu.

Nakon dvije godine samostalnog rada na scenariju i crtanju, strip se u prvoj polovici prosinca našao u prodaji putem web stranice i u knjižarama u Hrvatskoj.

Tema strip albuma je povijesna, a radnja se odvija neposredno nakon velike Seljačke bune 1573. godine i vrti se oko par glavnih junaka: Ilije Gregorića, Ambroza Gupca, Osmanlije Tarika, Petrice Kerempuha i Štefice Jambriščak koji se udružuju kako bi se osvetili Francu Tahyju i velikašima zbog poraza u Buni. Izdavač stripa je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija i stripova.

Sve informacije možete pratiti i putem Facebooka.

Svečano otvorena retrospektivna izložba Nika Titanika, jednog od najpoznatijih suvremenih hrvatskih karikaturista

Komentari