Družba Pere Kvržice ostala bez omiljenog lika: Preminuo glumac Mladen Vasary

Marko Todorov / CROPIX

Glumac Mladen Vasary umro je u Zagrebu u 69. godini nakon duge i teške bolesti, izvijestilo je u ponedjeljak karlovačko Gradsko kazalište ”Zorin dom”.

Vasary je rođen 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. Te završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.

Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses.

Vasary je glumio u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima Shakespearea, Molierea, Cervantesa i Aristofana.



Predavao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a nastupao je na radiju i igrao u filmovima i TV serijama. Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika ”Družba Pere Kvržice”, filmske adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka iz 1970. godine.

Karlovačko Gradsko kazalište ”Zorin dom’ istaknulo je da će ga karlovačka publika sigurno pamtiti po maestralnoj ulozi Bažuleka u posljednjoj režiji istaknutog hrvatskog redatelja Georgija Para “Dobri čovjek Bažulek”.

 

Komentari