Filmski program 66. Splitskog ljeta otvara film ‘Mater’

screenshot

Projekcijom filma “Mater” Jure Pavlovića u srijedu u ljetnom kinu Bačvice počinje ciklus filmova na 66. Splitskom ljetu.

“Mater”, redateljev debitantski dugometražni film, intiman je portret složenog odnosa ostarjele majke i kćeri koja stavlja svoj život ‘na čekanje’ kako bi se brinula o njoj, suočavajući se s vlastitim neriješenim traumama iz djetinjstva.

Glavni lik, Jasna (Daria Lorenci-Flatz) vraća se u Hrvatsku kako bi brinula o majci (Neva Rošić) koja, iako je nemoćna, ne odustaje od svog zastrašujućeg autoriteta.

Film je sniman na lokacijama u dolini Neretve i većina glumaca lokalni su naturščici. Premijerno je prikazan na prošlogodišnjem filmskom festivalu Black Nights.



Ta se projekcija održava u koprodukciji s Pulskim filmskim festivalom, Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata iz Splita i Kinom Mediteran.

Za 1. kolovoza najavljena je projekcija filma “Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarević, također redateljev dugometražni prvijenac.

Priča o skupini mladih na putovanju do Turske okupila je sva važna imena hrvatskih društvenih mreža, utjecajnih youtubera iz regije koji su se prvi put pojavili na filmu.

Među njima su Veronika Rosandić, Kaja Kočevar (Kaya Solo), Vid Juračić, Fran Lauš, Bogdan Ilić (Baka Prase), Nika Ilčić, Amel Družanović (Meca Cazin) i Nenad Krstić (Tony TCTN), koji su filmska iskustva stekli pod mentorstvom glumca Zijada Gračića.

Ljetno kino Bačvice ugostit će na Dan domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, premijeru snimke velikog rođendanskog glazbeno-plesnog spektakla održanog povodom 100. obljetnice KUD-a Jedinstvo u splitskoj Spaladium Areni.

Dva dana kasnije prikazat će se “Glas”, film o mladenačkom revoltu u režiji Ognjena Sviličića i u suradnji s Kinom Mediteran. U središtu je splitski mladić (Franko Jakovčević) koji se zbog svojih stavova nađe u sukobu s okolinom.

Ovogodišnje Splitsko ljeto donosi 32 naslova u 44 izvedbe, među kojima i pet premijera u vlastitoj produkciji. Počelo je 14. srpnja i traje do 14. kolovoza, kada će biti dodijeljene tradicionalne nagrade Judita, a prvi put će se i nakon službenog zatvaranja održati dio programa – koncerti Mostar Sevdah Reuniona i Massima , 16. i 17. kolovoza.

Komentari