Gigant svjetske operne scene gostuje u Lisinskom, poznat datum

Foto: Phillip Faraone/Getty Images for Musco Center for the Arts at Chapman University/Guliver

Gigant svjetske operne scene Plácido Domingo gostovat će 12. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će nastupiti kao dirigent uz Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije koji će izvesti Verdijev Rekvijem.

Planetarno poznat, karizmatičan, neponovljiv, ikona operne glazbene scene, umjetnik kojega publika obožava i koji je omiljeni gost najpoznatijih opernih i glazbenih pozornica na svijetu, ravnatelj nekoliko najvećih opernih kuća u SAD-u, Plácido Domingo čovjek je koji opernu umjetnost poznaje u svim njezinim aspektima i nijansama, možda kao nitko drugi na svijetu, ističu iz Lisinskog.

U impresivnoj karijeri surađivao je s najvećim dirigentima i opernim pjevačima svojega vremena, a osim na pozornicama najpoznatijih opernih kuća, neke od antologijskih opernih uloga ostvario je i u filmskim verzijama, surađujući s kultnim redateljima, kao što su slavni Franco Zeffirelli ili Francesco Rosi.

Utjelovio je više od 150 glavnih uloga u antologijskim ostvarenjima svjetske operne literature i nastupio u više od 4000 opernih predstava. Njegov olimpijski umjetnički status potvrđuje i činjenica da je uz Pavarottija i Carrerasa jedan od Tri tenora, da je snimio više od stotinu nosača zvuka i još toliko videozapisa antologijskih opernih ostvarenja, za koja je dobio dvanaest nagrada Grammy, uz nekoliko stotina nagrada koje su mu dodijeljene diljem svijeta.Najširoj je javnosti manje poznato da je Domingo i dirigent. Dirigiranje je studirao s jednim od najvećih svjetskih dirigenata 20. stoljeća, Igorom Markevičem u Meksiku, te je u bogatoj glazbeničkoj karijeri dirigirao više od šest stotina simfonijskih koncerata i opernih izvedbi.

“Svi koji poznaju Plácida Dominga, jednodušni su u ocjeni da on u svojem dirigentskom umijeću utjelovljuje fulminantni glazbenički temperament i fascinantno poznavanje operne tradicije”, stoji u najavi.

U Lisinskome će pod njegovim ravnanjem nastupiti Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije, uz soliste Kristinu Kolar, Jelenu Kordić, Filipa Filipovića i Ivicu Čikeša, a izvest će Rekvijem Giuseppea Verdija, jednu od najuspjelijih sinteza operne i oratorijske tradicije u povijesti.

U koncertnoj dvorani osobno doživjeti Plácida Dominga, jednoga od najvećih glazbenih umjetnika današnjice i povijesti glazbe uopće, znači ne samo biti sudionikom povijesnoga događaja nego i imati povlasticu biti dijelom glazbenoga spektakla za pamćenje, poručuju iz Lisinskog.

 

Komentari