HAVC odobrio sredstva za proizvodnju audiovizualnih djela

Hrvatski audiovizualni centar – HAVC objavio je u utorak rezultate za proizvodnju, razvoj, manjinske koprodukcije u 2019. te programe međunarodne suradnje u 2020. godini.

Odluke o raspodjeli sredstava donesene su na današnjoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u više kategorija. Vijeće je odluku donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća.

U Hrvatskom audiovizualnom vijeću bili su Mirna Supek – Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Vukinovac Gelo, Antonio Nuić, Tonko Weissmann, Matko Burić, Ivor Šiber, Lado Skorin, Vladimir Brnardić, Goran Mećava, Ivan – Goran Vitez, Zrinko Ogresta i Neven Hitrec, a na sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Ana Hušman, Petra Zlonoga, Katarina Zrinka Matijević, Snježana Tribuson, Slaven Zečević, Dušan Gačić, Boško Picula, Saša Ban i Kristijan Milić.

Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristiglo je ukupno 28 prijava.



Umjetnički savjetnici bili su Snježana Tribuson i Kristijan Milić, a sredstva su odobrena za tri projekta u ukupnom iznosu od 12.500.000 kuna, od kojih je jedan debitantski – “Proslava”, koji nastaje prema romanu Damira Karakaša (scenarij Jelena Paljan, režija Bruno Anković).

Tu su još “Svemu dođe kraj”, prema motivima Miroslava Krleže (scenarij AnteTomić i Rajko Grlić, režija Rajko Grlić) i “Zatvoreno za javnost” (scenarij Vanja Juranić, Elma Tataragić, režija Vanja Juranić).

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, u kojoj je umjetnička savjetnica Katarina Zrinka Matijević, od 24 prijave sredstva su odobrena za osam projekata u ukupnom iznosu od 2.367.500 kuna.

U kategoriji kratkometražnih igranih filmova (umjetnički savjetnik Saša Ban), pristiglo je 25 prijava, a sufinancirat će se njih pet u ukupnom iznosu od 1.490.000 kuna.

Od 16 prijavljenih animiranih projekata sredstva su odobrena za njih šest, u ukupnom iznosu od 1.835.000 kuna. Umjetnička savjetnica bila je Petra Zlonoga.

Za kategoriju eksperimentalnih filmova (umjetnička savjetnica Ana Hušman) pristiglo je 14 prijava, a sredstva su odobrena za četiri projekta u ukupnom iznosu od 630.000 kuna.

Javni pozivi za razvoj scenarija i razvoj projekata, te za manjinske koprodukcije

Na natječaj za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova, od 22 prijave odobrena su sredstva za 20 projekata u ukupnom iznosu od 1.150.000 kuna.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova prijavio se 31 projekt, a sufinancirat će ih se 14, sa 750.000 kuna.

Za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata animiranih filmova od 10 prijava odabrana su četiri projekta sa 175.000 kuna.

Na Javni poziv za manjinske koprodukcije pristigla je 41 prijava, a za sufinanciranje je predloženo njih 12 u ukupnom iznosu od 3.900.000 kuna. Umjetnički savjetnik je Boško Picula.

Na prvom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje sredstva su odobrena za 39 programa u iznosu od 266.103,72 kuna. Umjetnički savjetnici za komplementarne djelatnosti su Mirna Belina, Dušan Gačić i Slaven Zečević.

Komentari