Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo nagrade u MSU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) dodijelilo je danas u Muzeju suvremene umjetnosti godišnje nagrade za projekte realizirane u 2020. godini te nagradu za životno djelo – Davoru Fulanoviću, muzejskom savjetniku u mirovini Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Fulanović je tu nagradu, svojevrsnu “krunu” rada muzejskih djelatnika, dobio za dugogodišnji rad kojim je, istaknuto je u obrazloženju, podigao standarde rada i razinu muzejske struke u popularizaciji i edukaciji znanosti, tehnike i tehničke kulture, kao i na području zaštite i obnove pokretnih tehničkih kulturnih dobara.

Davor Fulanović (Sinj, 1952.) obavljao je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 1990. do 2016. poslove, ravnatelja, pomoćnika ravnatelja, muzejskog savjetnika, voditelja dva odjela stalnog postava: Transformacije energije i Odjela infocentra Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost. te bio zadužen za devet zbirki. Među ostalim, bio je aktivan u domaćoj i međunarodnoj muzejskoj zajednici gdje je obnašao odgovorne funkcije, doprinio razvoju muzejske prakse u promidžbi znanosti i tehnike u Zagrebu i Hrvatskoj, povezivao muzejske struke s tehničkom kulturom te bio jedan je od utemeljitelja i organizatora “Festivala znanosti.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec rekla je da je raduje što to društvo svake godine odolijeva teškim vremenima i uspijeva dodijeliti godišnje nagrade i priznanja za protekle godinu i za životno djelo.



– Kao organizatori zadovoljni smo jer je pristiglo 46 prijava, a s obzirom na to da se radi o nagradama za projekte iz protekle, 2020. godine moramo naglasiti da je to bila vrlo teška godina za našu kulturu na lokalnom i nacionalnom nivou, dodala je.

Podsjetila je na to da je zbog potresa u Zagrebu, Zagrebačkoj te Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i teške situacije s Covidom većina muzeja bila zatvorena, a neki su i danas zatvoreni.

Krklec je pohvalila što su i u tim teškim situacijama muzejski djelatnici uspjeli održati kontakt s publikom kroz virtualne izložbe, a osobito što je bilo i vrijednih projekata i programa koji zaslužuju svaku pažnju.

– Naše ocjenjivačko povjerenstvo imalo je sladak, ali težak zadatak jer je bio veliki broj prijava za takvu godinu, ustvrdila je, zahvalivši svim sudionicima natječaja i čestitavši laureatima.

– Ova je nagrada svakako poticaj za muzejska ostvarenja i muzejske djelatnike jer je to nagrada struke s obzirom na to da je HMD jedna od najvećih strukovnih udruga u Hrvatskoj, dodala je.

Nagrađeni projekti diljem Hrvatske

U kategoriji godišnje nagrade za realiziranu izložbu nagrađena je Galerija Klovićevi dvori za izložbu “Ars et virtus. Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine”, koja je organizirana u partnerskoj suradnji s Mađarskim nacionalnim muzejom iz Budimpešte.

Kako se podsjeća u obrazloženju, na izložbi se u kronološkom slijedu od srednjega vijeka do početka 20. stoljeća pokazuje hrvatsko-mađarske kulturne i povijesno-umjetničke veze na sveobuhvatan i ilustrativan način. Riječ je o nastavku ciklusa izložbi koje obrađuju kulturno-povijesne veze Zagreba s gradovima Europe.

Nagrada za realizirani stalni postav dodijeljena je Muzeju grada Rijeke za stalni postav Palače Šećerane, koja je nakon više godina u potpunosti obnovljena i prenamijenjena u novi dom Muzeja grada Rijeke, reprezentativan muzejski prostor koji u svom stalnom postavu slavi i predstavlja burnu riječku povijest, ali i zanimljivu povijest tvorničkog kompleksa Benčić.

– Građani i posjetitelji Rijeke su na jedan interaktivan, multimedijalan i interdisciplinaran način po prvi puta dobili priliku da vide bogatu građu Muzeja grada Rijeke te saznaju narativ novije riječke povijesti u obnovljenom kulturnom dobru koje ima neizmjeran značaj ne samo za riječku nego i za europsku povijest, istaknuo je Ocjenjivački sud.

Za realizirani izdavački projekt nagrađena je Mirjana Margetić (Etnografski muzej Istre) za “Predi, predi hći moja. Vodič kroz Zbirku Proizvodnja odjeće, autora Marijana Čipčića, koji na jednostavan, stručan i zabavan način djeci približava istarsku tradicijsku odjeću čiji je doprinos u očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulturne baštine iz fundusa muzeja, kao i obogaćivanje muzejskih izdanja.

Najbolji u kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom je onaj Hele Vukadin Doronjga (Muzej grada Zagreba) za rad koji je rezultirao izložbom iz fundusa stadiona Maksimir “Sportska arhitektura Vladimira Turine, koja usko povezuje dvije glavne teme: Stadion Maksimir kroz povijest i danas, s naglaskom na projekte arhitekta Vladimira Turine.

U kategoriji za realizirani pedagoško edukacijski program u 2020. godini nagrada se dodjeljuje Muzeju triljskog kraja za program Ljetni praznici u muzeju, za radionice koje su ponudile kvalitetne sadržaje koji se temelje na storytelling metodi interpretacije te interaktivnosti između djece, muzealaca i baštine.

Najbolji realizirani marketinško-propagandni program je “MSU Umjetnost integrirane komunikacije Muzeja suvremeni umjetnosti Zagreb, koji se odnosi na tješnju suradnju s kustosima i kustoskim timovima na razvijanju zajedničkog “content/marketing” programa koji su istovremeno i službeni program muzeja, ali i komunikacijski alat za promociju muzeja i njegovih sadržaja.

– Riječ je o sistemskom razvoju marketinga i komunikacijskih aktivnosti koje sustavno prate muzejski program, a mnogi od korištenih alata su ili novost u muzejskom marketingu ili na muzejskoj sceni uopće, obrazloženo je.

Za međumuzejsku suradnju u 2020. nagrada se dodjeljuje Hrvatskom pomorskom muzeju Split i Muzeju Grada Crikvenice za suradnju na izložbi “Prva na Jadranu”, čiji izložba i katalog ne donose samo povijest prve linije između Crikvenice i Šila na otoku Krku, već daje širi kontekst prometnog povezivanja kako pomorskog tako i cestovnog.

U kategoriji za provedeni istraživački rad koji je rezultirao publikacijom Ocjenjivački sud nije dodijelio nagradu, kao ni u kategoriji za provedenu restauraciju muzejske građe i za realizirani dokumentacijsko informacijski program.

Najbolji radovi odabrani su među 46 pristiglih prijava, a zbog njihove brojnosti i kvalitete dodijeljena su i Posebna priznanja.

Dobili su ih, za realiziranu izložbu Hrvatski povijesni muzej za “Ako tebe zaboravim Holokaust u Hrvatskoj 1941. 1945. Zadnje odredište Auschwitz”, a za realizirani stalni postav JGL Muzej farmacije.

Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program dodjeljuje se Aniti Hodak (Prirodoslovni muzej Rijeka) za program “Šašavi kućni znanstvenik”.

Komentari