Izložba “Golgota” u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti

Foto: Pixsell

Studijska izložba “Golgota” u autorskoj koncepciji Zvonka Makovića i organizaciji kustosice Lade Bošnjak Velagić bit će otvorena 19. travnja u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (NMMU) u Zagrebu.

Na izložbi će, kaka je najavio NMMU, biti prezentirane različite suvremene recepcije Kraljevićeve Golgote iz 1912. u djelima nove umjetničke generacije, koja je definirala hrvatsku likovnu scenu tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskog rata (Ljubo Babić, Marijan Trepše, Sava Šumanović).

Na izložbi će biti prezentirane Golgote Miroslava Kraljevića, Ljube Babića i Marijana Trepšea iz Zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu te interpretacija iste teme Save Šumanovića, koja je za ovu prigodu posuđena iz Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci u Srbiji.

Tema Golgote jedna je od završnih sekvenci ikonografskoga prikaza Kristove muke, napominje u Katalogu izložbe Zvonko Maković i dodaje kako sam hebrejski naziv „Golgota“ ima latinski ekvivalent „Kalvarija“.



Legenda je, istaknuo je, ovome lokalitetu našla i dodatno značenje, također vezano za pojam lubanje, a to je mjesto na kojemu je sahranjen praotac Adam čija se lubanja nalazi na mjestu na kojem će biti postavljen križ s raspetim Kristom.

Da je Krist nakon Pilatove presude odveden na Golgotu, spominje se u sva četiri Evanđelja: Matejevom, Markovom, Lukinom i Ivanovom, i to su temeljni izvori događaja koji će se kasnije razvijati na svim područjima i dopunjavati dodatnim detaljima proizašlih iz legendi, ističe Maković.

Iz primarnih izvora, naglašava, saznajemo i sudionike prizora, one koji su pratili Krista do njegova posljednjega trenutka. To su Kristova majka Marija i njegov učenik Ivan, zatim svete žene koje su ga slijedile tijekom Križnoga puta, a sva četvorica evanđelista spominju i dobrog i zlog razbojnika koji će biti razapeti s Kristom i postavljeni mu s lijeve i desne strane križa, dodaje Maković.

Dvojezični katalog izložbe na hrvatskom i engleskom jeziku s tekstom povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića uredila je Lada Bošnjak Velagić, viša kustosica NMMU.

Izložba ostaje otvorena do 29. svibnja 2022.

Komentari