Jeste li znali da postoji Sveta Corona? Ironično – ona je zaštitnica od pandemije, a njeni ostaci su u sjevernoj Italiji

Lindsey Fitzharris / Twitter

Gradić Anzu je središte epidemije u Italiji, a u ovom gradiću nalazi se bazilika u kojoj su očuvani ostaci svetog Victora i svete Corone iz 9. stoljeća. Riječ corona na latinskom znači kruna. Ironično, sveta Corona se smatra zaštitnicom od pandemije.

I koronavirus koji je poharao cijeli svijet također je dobio naziv po kruni jer su stanice pod mikroskopom nalikovale na krunu.

Malo se toga zna o svetoj Coroni i čovjeku za kojeg se molila – svetom Victoru. Puno je nepoznanica i po pitanju vremena i lokacije njihova mučeništva. Većina izvora navodi da se lokacija nalazi u Siriji koja je tada bila dio rimskog carstva. Pojedini izvori navode da je to Damask ili pak Antiohija u današnjoj Turskoj. Većina povijesničara se slaže s tvrdnjom da su oboje umrli za vrijeme vladavine Marka Aurelija, a da ih je usmrtio rimski sudac po imenu Sebastian.

Mučeništvo i smrt

Legenda kaže da je postojao jedan rimski vojnik po imenu Victor. Rimljani su otkrili da je Victor kršćanin te su ga odveli pred suca Sebastiana koji je pak Victora iskoristio kao primjer za druge. Victor je bio vezan za stup i bičevan sve dok mu se koža nije nije otrgnula, a onda mu je Sebastian iskopao oči. Niti u jednom trenutku Victor nije zanijekao Krista.U blizini je živjela i 16-godišnja Corona. Bila je supruga jednog od vojnika i također je bila kršćanka, iako njezin suprug to nije znao. Nakon što je Victor bio brutalno mučen, Corona mu je odlučila pomoći te je pred svima javno rekla da je i on kršćanka. Nakon toga je otišla do mjesta gdje su mučili Victora i počela se moliti za njega. Vojnici su je ubrzo uhvatili i odveli pred suca Sebastiana.

Sebastian je bio bijesan jer je ova mlada djevojka prkosila njegovom autoritetu. Odmah ju je bacio u zatvor gdje su je mučili. Nakon toga je naredio da je vežu za vrh dviju palmi koje su potom vukli prema zemlji. U jednom trenutku, dok su se stabla njihala, naredio je da se stabla posijeku, a zbog ogromne sile, Coronino tijelo se iskidalo u komade. Nakon toga je naredio da se Victoru odsječe glava.

Crkva ih je kasnije proglasila svetima, njihove kosti leže u bazilici od 9. stoljeća, a njihov blagdan slavi se 14. svibnja, piše Aleteia.

Komentari