John le Carre dobitnik nagrade Olif Palme

izvor: wikimedia commons

Dobitnikom Nagrade Olof Palme 2019. proglašen je u petak u Stockholmu britanski pisac John le Carre, za izvanredan doprinos humanističkoj misli u duhu ubijenog švedskog premijera.

U svojim knjigama Le Carre naglašava “slobodu pojedinca i temeljna pitanja svijeta”, priopćili su organizatori objavljujući ime ovogodišnjega laureata.

“Le Carre uporno upozorava na cinične igre moći vodećih sila, pohlepu globalnih korporacija, neodgovorno poigravanje korumpiranih političara s našim zdravljem i dobrobiti, ubrzano širenje međunarodnog kriminala, napetosti na Bliskom istoku, te zabrinjavajući porast fašizma i ksenofobije u Europi i SAD-u”, smatraju nadalje organizatori, koji su karijeru tog britanskog književnika ocijenili “izvanrednim doprinosom nužnoj borbi za slobodu, demokraciju i socijalnu pravdu”.

Sto tisuća dolara vrijedna Nagrada Olof Palme, utemeljena 1987. u sjećanje na švedskog premijera ubijenog 1986., dodjeljuje se za iznimna postignuća u promicanju mira, sigurnosti i ljudskih prava, te borbe protiv rasizma i ksenofobije.



Pravim imenom David Cornwell, le Carre (88) je od 1950. do 1964. radio za britanske obavještajne službe, da bi se potom potpuno posvetio pisanju nakon uspjeha romana “Špijun koji se sklonio u zavjetrinu” (1963.), o usamljenom i rezigniranom britanskom tajnom agentu.

Njegovi se romani odlikuju složenim fabulama i istančanim karakterizacijama likova. Najpoznatija mu je romaneskna trilogija o samozatajnom britanskom agentu Smileyju i njegovu odnosu sa sovjetskim suparnikom Karlom, “Dečko, dama, kralj, špijun” (1974.), “Plemeniti đak” (1977.) i “Smileyevi ljudi” (1980.). Među ostalim se romanima ističu “Savršeni špijun” (1986.), “Ruska kuća” (1991.), “Naša igra” (1995.), “Brižni vrtlar” ( 2001.), “Apsolutni prijatelji” (2004.), “Najtraženiji čovjek” (2008.) i drugi. Brojna su mu djela ekranizirana.

U posljednjem, 25. romanu, “Agent Running in the Field” (2019.), bavi se tajnim sporazumom između Amerike Donalda Trumpa i britanskih tajnih službi s ciljem podrivanja Europske unije.

Le Carreu će nagrada biti svečano uručena 30. siječnja u Stockholmu. Pisac je već izjavio da će sredstva dobivena od nagrade donirati međunarodnoj humanitarnoj organizaciji Liječnici bez granica.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade Olof Palme su kongoanski liječnik Denis Mukwege, jedan od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2018.; bivši češki predsjednik i disident Vaclav Havel, čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi, te Amnesty International. Nagradu je 2018. godine dobio Daniel Ellsberg, američki zviždač poznat po objavljivanju tajnih dokumenata o američkoj vojnoj upletenosti u Vijetnamu.

Komentari