Meštrovićev spomenik Indijancima u Chicagu postao kontroverzan! Hoće li ga ‘aktivisti za ljudska prava’ uspjeti ukloniti?

wiki

Spomenici i spomen obilježja u američkom gradu Chicagu našli su se također pod povećalom ‘aktivista za ljuska prava’ koji u posljednje vrijeme vrlo uspješno provode kampanju uklanjanja spomenika i bilo kakvih drugih spomen obilježja za koja utvrde kako su nepodobna. Kao odgovor na to, Grad Chicago je osnovao odbor koji će se baviti upravo tim pitanjem, te koji bi trebao na kraju donijeti preporuke i rješenja.

Odbor je izdvojio četrdesetak spomenika i spomen obilježja koji, prema njihovom mišljenju, promiču osobe i događaje povezane s rasizmom, ropstvom, genocidom ili lažnim predstavljanjem američkih Indijanaca.

wiki

Spomenici koji su se našli na mogućoj ‘listi za odstrel’ su i ‘Indijanci’ – ‘The Bowman and the Spearman’ poznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića koji stoji u Grant Parku u Chicagu. Spomenike je izradio Mešetović u Zagrebu, a prevezen je u SAD i postavljen na ulaz u park 1928. godine.

“Dok je bio u Chicagu 1925. godine na izložbi u Umjetničkom institutu Chicaga, fond B.F. Fergusona naložio mu je da stvori dva monumentalna spomenika američkih Indijanca na ulazu u aveniju Michigan u Grant Parku.



“Skulpture Indijanaca su kritizirane zbog svojih romantiziranih i reduktivnih slika američkih Indijanaca”, objavio je Chicago Monuments Project.

Chicago Monuments Project je platforma koja je postavljena, kako navode, “za adresiranje bolnih istina rasne povijesti grada Chicaga, te suočavanje s načinima na koji je ta povijest memorirana, te im je zadatak ponuditi razvojni okvir za obilježavanje povijesnih elemenata  na drugačiji način”

Glavni ciljevi projeta su katalogizacija spomenika i javne umjetnosti na prostoru grada, imenovanje savjetodavnog odbora koji će odrediti koji dijelovi zaslužuju njihovu pažnju, te davanje preporuka za nove spomenike koji se smiju naručiti, a u službi stvaranja platforme za javni dijalog o povijesti grada Chicaga.

Stručnjaci u šoku

Kustosica zagrebačkog ‘Atelja Meštrović’ Barbara Vujanović i Dalibor Prančević, koji predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu, rekli su za Jutarnji list da je njihova prva reakcija bila ‘šok’ nakon što su čuli tu vijest.

Vujanović i Prančević vjeruju kako Meštrovićev spomenik ‘ni u kojem slučaju, ni u formi ni u sadržaju, nije negativan prikaz domorodačkih američkih Indijanaca’, dodajući kako, između ostalog nije precizno jasno što u ovom kontekstu znači termin ‘romantizirano’.

wiki

Povodom toga Muzej Ivana Meštrovića i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu zajednički će sastaviti dokument s apelom koji će poslati povjerenstvu grada Chicaga u kojem će iznijeti podatke koji ukazuju na to kako je Mešetović ovim monumentalnim spomenikom pravo proslavio ideju američkih domorodaca, a kako bi izbjegao stereotipe odustalo se od ideje portretiranja kauboja.

“Objasnit ćemo kontekst podrijetla i važnost ovog remek-djela art décoa. Nadamo se da će nam se i druge institucije i organizacije pridružiti kao supotpisnici ovog dokumenta. Otvoreni smo za daljnji dijalog i dijeljenje informacija koje bi doprinijeli debati koja se trenutno odvija u Chicagu”, rekli su kustosi.

Kustosi su zabrinuti za sudbinu spomenika, jer gipsani modeli prema kojima je spomenik izliven ne postoje. Postoje studije i skice, a ako spomenik bude uništen, nepovratno bi bio izgubljen.

Rođen u Hrvatskoj 1883. godine, Meštrović je trenirao u Beču, Parizu i na Kosovu, kiparski stil Ivana Meštrovića bio je hibrid konzervativnih i modernih tendencija, odražavajući pokrete secesije, ekspresionizma i art decoa početkom dvadesetog stoljeća. Umro je 1962. u Indiani u SAD-u, piše Croatia Week.

Obuljen Koržinek: Meštrovićev spomenik je vrhunsko umjetničko djelo

Ministrica kulture i medija Nina Koržinek Obuljen izjavila je kako je ministarstvo upoznato s tom situacijom, te je istaknula kako su svi alarmirani Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i svi stručnjaci koji se bave Meštrovićevim djelom.

Ministrica je naglasila kako su stručnjaci pripremili vrlo detaljnu stručnu elaboraciju i dali genezu cijeloga spomenika, te najavila da će ta elaboracija biti upućena instituciji koja je objavila da ide u preispitivanje pojedinih spomenika u gradu Chicagu .

Napomenula je i da će Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo vanjskih poslova svojim kanalima ukazati da je inicijativa Chicago Monuments Project-a potpuno neprimjerena.

“Meštrovićev spomenik Indijancima upravo je suprotan onomu što je izneseno u javnosti, to je vrhunsko umjetničko djelo koje svjedoči o doprinosu Indijanaca povijesti Sjedinjenih Američkih Država”, rekla je Obuljen Koržinek.

Komentari