‘Najstarija Medulinka’ u utrci za titulu Europskog stabla godine

Foto: Facebook

Stablo ladonje s medulinske place pod nazivom “Najstarija Medulinka – čokoladno stablo naših uspomena” sudjeluje kao hrvatski predstavnik u natjecanju za Europsko stablo godine, izvijestili su iz općine Medulin.

“Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020., predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine.

Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe. Među njima je naša ladonja jedina kandidatkinja čokoladnih plodova”, stoji u priopćenju općine.

Istaknuli su kako se stablo ladonje od daleke prošlosti veže za središta istarskih mjesta, ponajviše zbog toga što su se u hladu stabla oduvijek susretali mještani.



“Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi”, navode u priopćenju.

Naglasili su kako natjecanje za Europsko stablo godine ističe značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, a posebno se traga za stablima koja su ukorijenjena u život zajednice.

Najstariju Medulinku može se podržati na službenim stranicama natjecanja sve do 28. veljače, a pobjednik će biti proglašen 17. ožujka u sklopu međunarodne konferencije Planting for the future u Bruxellesu.

Sve aktivnosti Najstarije Medulinke i video kojim su se predstavili na natjecanju može se vidjeti na na njezinoj službenoj facebook stranici.

Komentari