Nova sezona HNK u Zagrebu – Radost ponovnog susreta s publikom

facebook

Novu sezonu HNK u Zagrebu 2020./2021. prožima radost ponovnoga susreta s publikom koja kazalište voli i treba ga, suglasni su svi koji su ju predstavili u petak na konferenciji za novinare u zagrebačkom HNK-u.

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta – HNK, u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je kako je upravo njihova kazališna kuća jedna od prvih u Europi koja se ponovno otvorila publici i za nju priredila programe usprkos ograničenjima koja je izazvala pandemija koronovirusa.

Uzbuđenje i radost zbog ponovnoga susreta s publikom dijele i ravnatelji Baleta, Drame i Opere HNK koji su predstavili novu sezonu, kao i okupljene umjetnice i umjetnici koji su dodali pokoju riječ o novoj sezoni.

“Planirati novu sezonu u vremenu kada su sva kazališta u svijetu zatvorena i kada ne postoji najava njihova ponovna otvaranja, čini se jednako suludim kao što bi se činilo jednako suludim samo prije nekoliko mjeseci predvidjeti da će se ta ista kazališta u jednom danu zatvoriti i da će jedan do tada posve nepoznat virus učiniti nešto nezamislivo – udaljiti ljude jedne od drugih”, istaknula je intendantica u uvodnome tekstu pod nazivom “Sudbinski povratak u kazalište” pratećega kataloga nove sezone.Osvrnuvši se na okolnosti u kojima je nova sezona planirana, ocijenila je kako “nas upravo povijesno iskustvo tješi da se teatar ne može poništiti”.

Balet: Dvije premijere “Ponos i predrasude” i “Giselle”

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina najavio je da će u novoj sezoni biti dvije premijere -“Ponos i predrasude” prema romanu Jane Austen u adaptaciji, koreografiji i režiji Lea Mujića, te “Giselle” Adolpha Adama u autorskome viđenju poznata koreografa i zvijezde pariškoga Baleta Josea Carlosa Martineza.

Jakovina je podsjetio da je premijeru baleta “Ponos i predrasude” koja je bila “jedna od katarza generacije” prekinuo koronavirs neposredno prije no što je zapravo trebala biti izvedena. Spomenuo je dvojbe s kojima je bio suočen kada bi taj balet trebalo premijerno predstaviti publici, a koje su okončane suglasjem sviju da će upravo premijera toga baleta otvoriti novu sezone.

Drugu premijeru – balet “Giselle” upravo je za zagrebački Balet ekskluzivno pripremio poznati Martinez i to u klasičnoj inegralnoj verziji toga baleta koji mnogi smatraju “kraljicom” klasičnoga baleta.

Reprizno će će pak biti izvedeni “Smrt u Veneciji”, “Orašar”, “Opasne veze”, “Labuđe jezero” i “Gospoda Glembajevi”.

“Genijalna prijateljica” Elene Ferrante jedna od premijera Drame HNK

Za novu sezonu Drama HNK priprema tri premijere – “Kafka na žalu”, temeljenu na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana, te dramu “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante, glasovite talijanske književnice koja piše pod tim pseudonimom, u režiji Paola Magellija.

Ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan najavio je i treću premijeru – “Revizor” Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji poznatoga Sergeja Potapova, dobitnika mnogih strukovnih i festivalskih nagrada, poznatoga u Rusiji pod nadimkom “Tarantino iz Jakutije”. Na daskama zagrebačkoga HNK-a “Revizor”je ponovno nakon više od četiri desetljeća, a to djelo koje “analizira ljudsku glupost, častohleplje, odsutnost svake etike i morala, jednako je aktualno kao i u doba nastanka romana 1836.”, dodao je.

Drama je pripremila i dvije praizvedbe- “Suvremeni dramski tekst”. Riječ je o natječaju koji je prije nekoliko mjeseci raspisao HNK za suvremeni dramski tekst hrvatskih pisaca, a djelo pobjednika natječaja bit će praizveden na sceni HNK u izvedbi dramskog ansambla.

Druga praizvedba je autorski projekt kazališnog autora Ivora Martinića “Jackpot” , a Marinić će sam i režirati vlastiti tekstualni predložak. U središtu toga projekta je odnos dramskoga teksta i glumaca izvedbe.

Tri premijere i jedna praizvedba u novoj sezoni Opere HNK

Ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli na početku je istaknuo da “kao Talijan želi naglasiti kako se Hrvatska, osobito Zagreb, izuzetno pametno, odlično organzirano i s velikom disciplinom građanstva nosio ne samo s virusom nego i potresom koji je duboko ranio predivan grad Zagreb”.

Vezano uz premijerne naslove Mottadelli je rekao da su dva prlongirana iz prethodne sezone -“Smrt u Veneciji” Ive van Hovea i “Fantasio” Jacquesa Offenbacha.

Novu sezonu otvorit će pak Bizetova opera “Carmen” koju će izvesti stalni pjevači Opere HNK.

Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim bijenalom u Zagrebu bit će praizveden “Posljednji intermezzo” Berislava Šipuša koji će i ravnati orkestrom.

HNK će nastaviti i projekt Filozofskoga teatra, te nadoknaditi propuštene programe hrvatskoga predsjedanja EU-om i Festivala svjetskoga kazališta.

Komentari