Od četvrtka u LABUDI tri izložbe

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kuća za ljude i umjetnost Lauba u četvrtak, 14. svibnja, nastavlja s izložbenim programom otvaranjem izložbe fotografija Stanka Abadžića i Lorne Kijurko, izložbe probranih radova Kristiana Kožula i Ivana Kožarića, te izložbe rijetko viđenih radova iz Laubine zbirke.

Fotografska izložba u Laubinom galerijskom prostoru prikazat će ciklus ‘Miris žene’ Stanka Abadžića i ciklus ‘Živost’ Lorne Kijurko.

Stanko Abadžić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Od 1991. godine boravio je uglavnom u inozemstvu: nakon četiri godine u Njemačkoj, proveo je sedam godina u Pragu, koji je imao golem utjecaj na njegov umjetnički izričaj. U Češkoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe te najveću retrospektivnu izložbu u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka kada je tiskana i njegova prva monografija ‘U ogledalu života’. Hrvatskoj fotografskoj sceni vratio se 2002. godine velikom izložbom u Muzeju Mimari, gdje je izlagao svoj najpoznatiji praški ciklus ‘In absentia’. Samostalno je izlagao u brojnim europskim zemljama, Argentini, Japanu i Americi.

Abadžićev ciklus aktova ‘Miris žene’ otkriva autora čiji je interes za akt primarno estetski. Svojim je retro štihom srodan načinu na koji je Abadžić promatrao intimističke vedute Jadrana, Praga ili Pariza. Karakterizira ga formalizam, optička preciznost, u komponiranju kadra vješto se služi arhitekturom, namještajem i pokućstvom, pridajući marginalijama poetsku vrijednost.



“Tako shvaćen detalj, ponekad izdvaja iz cjeline i pretvara ga u motiv po sebi. U krupnom planu, unutar samog tijela umije stvoriti puno prostora, a fokusiranjem segmenta u odnosu na zamućenu cjelinu osim što komponira hijerarhiju pažnje, stvara i poetski obrat, čineći lice, stopalo ili haljinu, a ne akt, primarnim motivom”, stoji u najavi.

Lorna Kijurko samostalno djeluje kao fotografkinja od 2014. godine, članica je Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, a radi i kao modna fotografkinja. Primarni fokus u svom radu daje portretima i umjetničkoj akt fotografiji, s naglaskom na crno-bijeli izričaj. Njezini radovi izloženi su na više skupnih i samostalnih izložbi. U listopadu 2016. godine predstavlja svoju prvu samostalnu izložbu ‘Živost’ u galeriji Sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja. Samoinicirana serija umjetničkih aktova ‘Živost’ i dalje je u nastanku, a zagrebačku premijeru doživjet će upravo u Laubi.

“Živost, živahan, živ. Živost je melodija srca. Trenutak otvaranja unutrašnjeg svijeta. Skidanje slojeva. Razdvajanje i spajanje nevidljivih niti. Susret u tišini. Krug bivanja. Živost je kada ti se duša obraća. Tu si i sada, i to imaš. Udahneš i bosim nogama nastaviš put”, ističe se u najavi.

Druga izložba koja se otvara u Laubi u četvrtak, pod naslovom ‘Kakve veze imaju Kožul i Kožarić’ donosi probrane radove Kristiana Kožula i Ivana Kožarića iz Laubine kolekcije. Pridružuje im se izložba ‘Iz spremišta’, s brojnim radovima iz kolekcije od kojih neki godinama nisu postavljeni u izložbeni prostor.

Izložba će biti otvorena od četvrtka, 14. svibnja, a može se pogledati sve do 12. lipnja.

Komentari