Otvoreno 30. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, otvoren u ponedjeljak u Kinu Studentskog centra, donosi u svom ovogodišnjem, 30. izdanju više od tristotinjak filmova u raznim programima.

Umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, rekao je kako nije isto gledati animirane filmove na velikom platnu i online, pa iako su razmišljali da se kao i neki drugi festivali festival održi online, prevagnula je odluka da idu uživo. “Lijepo vas je vidjeti i dobrodošli”, poručio je publici.

“Idemo u jesenjem izdanju, no nadam se da ste zadržali proljetni žar za animaciju”, dodala je producentica Paola Orlić.

Producentica Matea Milić istaknula je kako je važno da se kulturni događaji idu uživo jer vojska ljudi živi od ovog posla i da pokažemo da se ovakve stvari moraju održavati na ovaj način.



Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, složio se kako je bolje da se u Animafestovim sadržajima uživa offline.

“Nastanku animiranih filmovima korona nije stala na put, a o uspjesima hrvatskih autora svjedoče brojne nagrade koje dobivaju na inozemnim festivalima”, dodao je.

Otvorivši festival pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić smatra kako je odgoda Animafesta s lipnja na rujan bila izvanredna odluka “jer je nemoguće zamijeniti iskustvo zajedničkog gledanja filmova, a potom i razmjene doživljaja nakon toga”.

Na Animafestu najgrađivaniji autor animiranih filmova primio Nagradu za životno djelo

Nagradu za životno djelo švicarskom animatoru Georgesu Schwizgebelu, uručila je na otvorenju predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer, rekavši kako je on jedan od onih koji se jako dobro sjećaju početaka tog festivala, jer je još 1974. za prvijenac “Ikarov let” dobio svoju prvu nagradu na Animafestu, a s ukupno sedam nagrada i tri posebna priznanja najnagrađivaniji je autor u povijesti zagrebačkog festivala.

Zahvalivši na nagradi, Schwizgebel, koji danas slavi 76. rođendan, rekao je da je sretan što je tako puno puta ovdje dobio nagradu, a osobita mu je čast što je sada primio i Nagradu za životno djelo.

Animafest mu je priredio i retrospektivu, a u Galeriji Kranjčar otvorit će mu se i izložba “Majstor poetskih vizija”, sa šezdeset sličica, slika i crteža iz njegovih filmova.

Svoju ovogodišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelio je Chrisu Robinsonu, kanadskom animacijskom kritičaru i umjetničkom ravnatelju Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi.

Robinson, koji će na međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner imati predavanje “Did Animation Stop Being Funny?”, zahvalio je video-porukom, poručivši da je, kada su mu  javili da je upravo on dobitnik te nagrade, mislio da je riječ o šali jer “nikada ništa ne dobiva”.

Nagradu za najbolju školu animacije u ime Poljske škole za film, televiziju i kazalište u Łódźu primila je Joanna Agata Jasińska-Koronkiewicz.

Riječ je o jednoj od najstarijih i najprestižnijih filmskih škola u svijetu koja će se na festivalu odabranim filmovima predstaviti 1. listopada.

Ovogodišnje, 30. izdanje Animafesta održat će se u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama.

Komentari