Počeo festival harmonike u Slavonskom Brodu

Prije 11 godina u Slavonskom Brodu počeo je festival harmonike. Orkestri, solisti, spektakularni koncerti – zapravo su sjećanje na velikog dirigenta i umjetničkog voditelja brodskoga harmonikaškog orkestra Belu plemenitog Pantija.

Maestro Panthy bio je osnivač Brodskoga harmonikaškog orkestra i od toga ansambla stvorio jedan od ponajboljih u Hrvatskoj i Europi. Ovogodišnji festival održan je u čudnim pandemijskim okolnostima. Ipak, ljubitelji harmonika mogli su biti itekako zadovoljni.

– Ja bih rekla da je ovo jedan od najjačih programa koje smo do sada imali. Jer ugostiti jednog od ponajboljih poljskih, ali i europskih harmonikaša i skladatelja, koji nam je bio na koncertu otvorenja zaista je velika čast, pogotovo što je to bio prvi njegov nastup u Hrvatskoj, opisala je Sanja Nuhanović, umjetnička voditeljica i dirigentica Brodskoga harmonikaškog orkestra “Bela pl. Panthy”.

I zaista, iza simpatičnog lika mladog Poljaka Pavela Janasa, krije se virtuoz koji je svoje harmonikaško umijeće povezao s elektronskom glazbom.



– Studirao sam u Varšavi, na Chopin akademiji i u Beču. Sada živim u Poljskoj i stvaram svoju glazbu za harmoniku i elektronske instrumente, rekao je Pavel Janas, harmonikaš iz Poljske.

Tradicionalni koncert Brodskoga harmonikaškog orkestra, unatoč pandemijskim mjerama, održan je.

– Repertoar koji smo predstavili sastojao se uglavnom od Piazzolinih skladbi čime smo nekako obilježili i 100-tu godišnjicu njegova rođenja, pojasnila je Sanja Nuhanović.

Na koncertu zatvaranja ponovno neobična kombinacija. Duo Artina sastoji se od harmonike i flaute. Jedan je od pet na svijetu.

– Imale smo priliku nastupati po cijeloj Hrvatskoj i u Portugalu, a sljedeće godine čeka nas nekoliko koncerata u Njemačkoj te u Americi, najavila je Martina Jambrašak, “Duo Artina”, harmonika.

 

Komentari