Premijerna izvedba opere ‘Tosca’ u riječkome HNK

Opera “Tosca”, drugi dio Puccinijeve trilogije HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je izvedena u ovome kazalištu u subotu, u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića te pod ravnanjem Kallea Kuusave.

U glavnim ulogama nastupili su Kristina Kolar kao Tosca, Giorgio Surian u ulozi Baruna Scarpije te Domagoj Dorotić kao Mario Cavaradossi.

Kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografi su Alan Vukelić i Marin Blažević a oblikovatelji svjetla Dalibor Fugošić i Alan Vukelić.

Puccini trilogija HNK Ivana pl. Zajca otvorena je premijernom izvedbom opere “Madama Butterfly” 21. listopada, a završava se izvedbom obnovljene opere riječkoga HNK “La Boheme” 23. listopada.



“Tosca” je, prema ideji dramaturga i redatelja Marina Blaževića, konceptualno postavljena kroz tri različita pristupa u tri čina. U prvom je opera tradicionalna, s opernim historicizmom, odnosno autentičnim, povijesnim kostimima i scenografijom. U drugom činu je opera izmještena u drugi povijesni kontekst, drugo vrijeme i prostor od onog na koje se oslanja izvorna Puccinijeva opera, a u trećem je Blažević “Toscu” postavio najbliže svom shvaćanju suvremene operne režije, a to je reduciranje na temeljno, glazbu, dramu, glumu i osobnost izvođača te intenzitet doživljaja njihovih odnosa.

“Toscu” je Puccini skladao prema istoimenoj drami Victoriena Sardoua, a praizvedena je u Rimu 1900. godine.

Komentari