Preminula slavna talijanska balerina Carla Fracci

flickr

Najpoznatija je bila po ulozi Giselle, a plesala je s brojnim slavnim baletanima, među kojima su Nurejev i Barišnjikov.

Najslavnija talijanska balerina Carla Fracci preminula je u 84. godini života. Objavilo je to kazalište La Scala, u kojem je počela svoj baletni put i kojem se uvijek vraćala. Žena je to koja je svojevremeno osvajala pozornice diljem svijeta. Uvijek je nosila bijelo, elegancija utkana u njeno tijelo u baletnoj dvorani nikad je nije napustila, a cijela Italija ju je znala jednostavno kao “La Fracci”, žestoku antifašistkinju. Poznata je i po tome da se izborila da rodi i vrati se na scenu, što je u ono doba bilo neuobičajeno. Neumorno je radila na tome da balet dovede u manje sredine, u kojima ga publika inače nije imala priliku gledati. Osim toga, bila je i izvrsna glumica.

Najpoznatija je bila po svojim izvedbama Giselle – logično, jer je u toj ulozi najbolje dolazio do izražaja njen plesački raskoš. Imala je preciznu tehniku, no istovremeno i dramatičnost i krhkost, pa je ta uloga bila kao stvorena za nju. Plesala je s mnogim slavnim plesačima svog vremena – izdvojimo, recimo, Rudolfa Nurejeva i Mihaila Barišnjikova.

Zanimljivo je kako njen život uopće nije trebao krenuti u baletnom smjeru. Sanjarila je o tome da postane frizerka. Na audiciju u La Scalu došla je eto tako, usput, a jedva ju je prošla. Nije se činilo da je iznimno talentirana niti da će napredovati dalje od članice ansambla. Naravno, i to je veliko postignuće, no zapravo, mnogima se činilo kako neće uspjeti ni to.



Godinama kasnije, sama Fracci novinarima je rekla kako joj je škola bila dosadna i naporna. Jedva ju je podnosila. No, sve se promijenilo onoga dana kad su je odabrali da pleše malu ulogu u Trnoružici. Dogodile su se dvije stvari: bila je na sceni sa slavnom Dame Margot Fonteyn i prvi put je izašla pred publiku. To ju je opčinilo, pa se počela više truditi oko škole. Ta politika donijela joj je izvrsne rezultate: malena Carla u 20. godini života postala je prvakinja kazališta. To je iznimno rijetko, pa pokazuje koliko je sjajna bila.

La Scali je bila vjerna do 1963. godine, a onda je odlučila sreću potražiti u drugim kazalištima. Željela je isprobati nove stvari u plesu, raditi s nekim novim ljudima, a nije tajna da je htjela i bolju plaću. No, uvijek se vraća svom matičnom kazalištu. Koliko joj je ono bilo važno pokazuje činjenica da je u siječnju ove godine za plesače tog teatra održala dva online sata baleta, prenosi Jutarnji list.

Komentari