Preminuo je filmski i kazališni glumac Radko Polič – Rac

Ilustracija Foto: Pixabay

Preminuo je kazališni i filmski glumac Radko Polič – Rac, izvijestilo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Radko Polič rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Črnomlju. U ljeto 1965. diplomirao je dramu i umjetnički govor na AGRFT-u. Bio je glumac koji je stvorio preko stotinu kazališnih, preko pedeset filmskih i desetke radijskih vlogova. Radko Polič Rac ostavio je neizbrisiv trag u kazalištu.

Popis njegovih uloga po kojima će ga pamtiti publika i slušatelji doista je dug i neprocjenjiv. Rac je također bio jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji, tako i u zemljama bivše Jugoslavije, prema Udruženju dramskih umjetnika Slovenije.

Oni koji su dobili Borštnikov prsten napisali su da je Radko Polič među slovenskim glumcima “najizrazitiji intuitivni glumac koji stvara uz pomoć potpunog stapanja /empatije/ s dramskim likom kojeg predstavlja. Racova posebnost je u tome što cijelo svoje biće predaje glumi, njegova je gluma nedjeljiva od njegove osobnosti… Radko Polič je u glumačkoj karijeri dugoj gotovo četiri desetljeća stvorio blizu stotinu kazališnih i pedesetak filmskih vlogova. Većinu svojih dramskih vlogova stvorio je u slovenskim kazalištima od Trsta i Nove Gorice preko svih profesionalnih pozornica Ljubljane do Celja i Maribora.



Kako dodaju, dobio je dvije Sterijeve nagrade za glumu (1979. i 1982.), a sarajevski festival MES okrunio je njegovu predstavu Zlatnim lovorovim vijencem (1987.). Dobitnik je Župančičeve nagrade (1991.) i nagrade za najbolju predstavu na Festivalu monodrame u Ptuju (2001.)…

Sarajevo je uvijek zauzimalo posebno mjesto u njegovom srcu, a bio je teški protivnik sukoba i zagovornik mira. Zbog političkih stavova Bate Živojinovića koji je slavio politiku Slobodana Miloševića, jednom se s njim i potukao na setu.

Najšira publika zna ga najviše po ulozi kapetana Ditriha iz “Balkan Exspressa”, prenosi N1.

 

Komentari