Promocija ‘Srca zemlje’ Glorije Lujanović u KIC-u, stižu ugledni predstavljači i pisci

Detalj s promocije u Mostaru, foto: HNK Mostar

Iz tiska je nedavno izašla knjiga „Srce zemlje“ Glorije Lujanović u sunakladništvu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Naklade OceanMore iz Zagreba. U tekstu i poeziji autorica piše o ratnoj sudbini Hrvata Srednje Bosne te svom vlastitom putu istraživanja i suočavanja s konceptom ratne traume.

Knjiga sadrži i fotografije autorice Petre Franjić s predjelima Srednje Bosne i mjestima stradanja. Urednice knjige su Gordana Farkaš Sfeci i Anita Milićević, tekst predgovora napisao je Josip Mlakić, a pogovor Anita Milićević. Dizajn knjige potpisuju zagrebačke dizajnerice Narcisa Vukojević i Lana Cavar.

Održano je nekoliko predstavljanja ove važne knjige, među ostalim, i ono u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru te u rodnom mjestu autorice Travniku, a sada nam slijedi još jedno koje će se održati u utorak, 19. ožujka, u 19:30 sati, u prostorijama Kulturno-informativnog centra u središtu Zagreba, točnije, u Preradovićevoj 5.

In Vino Libertas Valentina Ćorića konačno u javnosti



Uz autoricu Lujanović, o knjizi će govoriti pisac Miljenko Jergović i književna kritičarka Nataša Govedić dok će predstavljanjem moderirati Sanja Baković.

Gloria Lujanović rođena je 1993. godine u Novom Travniku. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine.

Foto: PR, najavni banner zagrebačke promocije

Već objavljeni radovi

U Nakladi OceanMore 2023. godine objavljena je njezina poema „Otac“. Kroz više projekata, bila je suradnica HNK Mostar, između ostalih, i na predstavi „Kroz proces 10-6-93“ redateljice Marine Petković Liker. Ova nagrađivana predstava, koja tematizira ubojstvo osmero djece u Vitezu 10. lipnja 1993. godine, svojom suvremenom kazališnom estetikom na empatičan, suptilan i univerzalan način progovara o traumama koje je proizveo ovaj nekažnjeni zločin.

Gloria Lujanović suradnica je i na istoimenom dugometražnom dokumentarnom filmu Marine Petković Liker koji se snima u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Umjetničke organizacije Četveroruka iz Zagreba.

Angažirana je kao autorica na nekoliko medija u Bosni i Hercegovini, na hrvatskom jeziku, od kojih vrijedi istaknuti Bljesak.info i Dnevnik.ba. Pisala je o ratnim zločinima nad bh. Hrvatima s posebnim osvrtom na središnju Bosnu u kojoj su mudžahedini, a sve u okviru bošnjačke Armije BiH, činili neviđene zločine nad tamošnjim stanovništvom.

Zbog svojih tekstova Lujanović je dobila i niz prijetnji od kojih su neke prijavljene službama sigurnosti i policijskim institucijama u BiH. Autorski i stvaralački trenutno djeluje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Knjiga ‘Srce zemlje’, foto: Bljesak.info

Komentari