Prva epizoda novog podcasta o kuturi i umjetnosti u kojemu su gosti bili likovni umjetnici Dominique Jurić i Zoran Kakša

Podcast o kulturi i umjetnosti KolibriS u svojoj prvo epizodi ugostio je dvoje likovnih akademskih umjetnika koji djeluju u posve različitim područjima – grafici i vitraju, ali ujedno imaju i bogato pedagoško iskustvo.

Dominique Jurić je otkrila koliko je tehnika vitraja teška i zahtjevna, tko se zapravo sve bavi vitrajem u Hrvatskoj, koji su problemi oko fotografiranja i transporta ovih fragilnih radova, ali ujedno i kako djecu poučiti ovoj zadivljujućoj tradicionalnoj umjetničkoj tehnici.

Zoran Kakša govorio je o mogućnostima bavljenja grafikom nakon studija, koja je pozicija i percepcija grafike danas te imamo li kvalitetnih grafičara u Hrvatskoj. Također kroz razgovor istaknuo je koliko je likovna kultura od presudne važnosti u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju s nadom da će joj se jednog dana vratiti veća satnica koja je smanjena krajem 90ih godina prošlog stoljeća.

Životopis gostiju

Dominique Jurić rođena je u Zagrebu. Nakon mature na Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost upisala je studije Povijest umjetnosti i Etnologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine pod voditeljstvom prof. dr. sc. Ive Maroevića na temi ”Privatna galerijska djelatnost s posebnim osvrtom na grad Zagreb”.



Godine 1988. sudjelovala je u radu međunarodnog muzeološkog tečaja ”Museological approach to the integrated use of cultural heritage” u Dubrovniku.

Na Akademiju likovnih umjetnosti upisala se 1993. godine. Diplomirala je u klasi prof. Eugena Kokota, Nastavnički smjer-slikarstvo.

Dominique Jurić – Iz čipke

Jedina je studentica, u dugoj povijesti ALU, koja je diplomirala s temom vitraja te je imala diplomsku izložbu vitraja u Galeriji Forum.

Kako u svom likovnom izrazu osobito njeguje tu tradicionalnu tehniku  boravila je na usavršavanju  na studijskim putovanjima u Švicarskoj i Francuskoj.

Godine 1999. sudjelovala je u radu ”3eme Forum international sur la conservation et la technologie du vitrail historique” u Fribourgu. Iste godine prošla je seminar u ”Centre International du Vitrail” u Chartresu, na temu ”Peinture sur verre, grisaille”.

Uz slikarstvo bavi se i dizajnom te likovnim radionicama za djecu. Imala je 26 samostalnih i 79 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a, te živi i radi u Zagrebu.

Zoran Kakša rođen je u Zagrebu 12. svibnja 1974. godine. Završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 1993. godine, grafički odjel kod prof. M. Poljana. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 2002. godine, na Nastavničkom odsjeku (grafika) u klasi prof. I. Šiška. Radio kao profesor likovne kulture u Samoboru te kao suradnik restaurator Hrvatskog restauratorskog zavoda na oltarima samostana.

Zoran Kakša rad

Sv. Leonarda u  Kotarima /Žumberak, na Pulskom poliptihu iz crkve Sv. Franje/ Pula te Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Radio u “Umjetničkom staklarskom atelieru Staklić” gdje je naučio obradu stakla te izradu vitraja.

Radi kao profesor likovne kulture u OŠ Matka Laginje u Zagrebu. Imao 13 samostalnih i 107 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član HDLU-a. ivi i radi u Zagrebu.

Komentari