‘Sićušni zagrebački salon’ Đure Sedera u Galeriji Forum

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Galerija Forum predstavlja od petka izložbu “Sićušni zagrebački salon”, koncipiranu kao mali pregled recentnih radova hrvatskih umjetnika svih generacija, koji imaju zajedničku poveznicu – pokušaj samorefleksije kroz umjetničko stvaralaštvo.

Od starijih autora izlaže doajen hrvatskog slikarstva, Đuro Seder s radom koji “pokazuje njegovu neumrlu živost i neugaslu strast prema slikarstvu, njegovu jednostavnost i razigranost, kao i veliku vještinu”.

Slično se opisuje i izložak Vatroslava Kuliša, “čiji je vitalizam svoj izraz pronašao u ekspresivnoj apstrakciji.”

Ivan Fijolić, poznat kao kipar, izlaže pastel na kartonu u kojemu na duhovit način komentira pojedinca pred zavodljivim svijetom umjetnosti, dok se fotografi Ivan Posavec i Mio Vesović predstavljaju u žanru akta.



“Posavčev je akt muški, koji asocira na priču o Narcisu, no ovoga puta Narcisu koji je odustao od zaljubljenosti u sebe, a Vesovićev ženski, koji sugerira posvemašnje poniranje u sebe”, napominje se u najavi.

Davor Krelja i Nenad Perković donose novu tablu iz svoga zen stripa “Zlatousti”.

Helena Ohnjec izlaže skulptorsku instalaciju koja prikazuje nudističku plažu, mjesto bijega od konvencija i svakodnevice, Domagoj Rogina u dva manja platna ispituje vlastitu poziciju u umjetnosti i vlastitu kreativnu ličnost, Luka Kušević teži odmaku od zbilje kojom je okružen uz pomoć intenzivnih boja, a Petra Šabić uz pomoć snažne ekspresije kojom pokušava dočarati budistički pojam Śūnyatā, jedinstva iz kojega proizlaze sve pojedinačnosti.

Kako se napominje, takav pristup umjetničkom stvaralaštvu – kao elementu moguće samospoznaje – zajednički je svim radovima s ove izložbe.

Izložba se može pogledati do 20. veljače.

Komentari