Split Video art festival: Izloženo 20 video radova kojima se izražava protivljenje ratu u Ukrajini

Foto: Facebook

“Split video art festival – antiwar Edition”, na kojem je izloženo 20 video radova splitskih učenika i studenata kojima se izražava protivljenje ratu u Ukrajini i zagovara solidariziranje s Ukrajincima izloženima ruskoj agresiji, otvorena je u petak u Splitu.

“Ovu smo izložbu predstavili u Kući jezika i kulture na Peristilu, na inicijativu hrvatskog video art umjetnika Brune Pavića, koji je i autor izložbe”, rekla je Nansi Ivanišević, predsjednica udruge Prokultura.

Cilj izložbe je poslati univerzalnu antiratnu poruku, ali i staviti fokus na jezik videa kao medija i njegove mogućnosti.

Ivanišević kaže kako se ova izložba održava u pravo vrijeme, kada se prisjećamo početka ‘grube agresije na Hrvatsku’ prije 31 godinu, kada je naša zemlja bila bombardirana od Vukovara do Dubrovnika. Sada je u tijeku agresija na Ukrajinu, a u Hrvatskoj se dobro zna što znači vojna agresija na neku zemlju, napomenula je.



Dodaje da je “antiwar koalicija” u Hrvatskoj, koju predvodi umjetnik i inicijator izložbe u Split, umjetnik Bruno Pavić posvećena borbi protiv rata u Ukrajini, ali i protiv svih ratova u svijetu,

“Split video festival – antiwar edition”, istaknuo je Pavić, uključen je u međunarodne inicijative koje već postoje radi solidariziranja s Ukrajinom.

Video art festival traje do 26. listopada, a popratni program uključuje predavanja i radionice za osnovnoškolske i srednjoškolske uzraste, te student, u suradnji sa Umjetničkom akademijom u Splitu, Sveučilištem u Splitu i Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

 

Komentari