Sutra se u Križevcima otvara izložba portreta našeg najvećeg kipara Ivana Meštrovića

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Sutra 8. listopada u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja u Križevcima otvara se velika izložba “Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika – univerzumi osobnih susreta i društvenih isprepletenosti” .

Ovom izložbom križevačkoj se publici prvi put predstavlja opus jednog od najznačajnijih hrvatskih kipara, a šesnaest skulptura, sabranih iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića (Split-Zagreb), Gliptoteke HAZU (Zagreb), Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (Zagreb), Galerije umjetnina (Split), te posuđenih od dr. sc. Mate Meštrovića, pružaju uvid u intrigantne društvene, umjetničke i političke veze Ivana Meštrovića.

Kako navodi portal “Križevci info” Autorica izložbe je Barbara Vujanović, inače viša kustosica Atelijera Meštrović u Zagrebu, odabirom portreta je prikazala stilski razvoj jednog od najboljih portretista 20. stoljeća – od secesijske stiliziranosti i impresionizma, preko art déco stilizacije do realističnosti međuratnoga razdoblja, a među izloženim skulpturama nalaze se portreti Tolstoja, Nazora, Rodina, Masaryka, Izidora Kršnjavog i drugih domaćih i stranih umjetnika.

Nakon što će u listopadu i studenome izložba biti postavljena u Križevcima, projekt će se početkom sljedeće godine predstaviti u Galeriji Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Ravnateljica križevačkog muzeja Tea Hatadi izložbu je planirala godinu dana i namjera joj je bila pokazati križevačkoj publici bogatstvo koje nas okružuje.



Komentari