U 76. godini preminuo istaknuti hrvatski violončelist Valter Dešpalj

Foto: Bruno Konjevic/Cropix

Jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika druge polovice XX. stoljeća, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj umro je u nedjelju u 76. godini, objavio je glazba.hr, portal Hrvatskog društva skladatelja.

Valter Dešpalj rodio se 5. studenoga 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu, diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove, piše HRT.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji.Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Dešpalj je bio solist uz vodeće orkestre kulturnih metropola na trima kontinentima. U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer i Tabea Zimmermann.



Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

Ocjenjuje se da je na području pedagogije ostvario jednako sjajne rezultate kao i u glazbeničkoj karijeri.

Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh na brojnim nastupima, gostujući na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Ljubljani, Beču, Parizu, Amsterdamu i Moskvi, uz neke od najistaknutijih violončelista današnjice koji su gostovali na nastupima Dešpalja i Cellomanije.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalim, Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Porina za životno djelo.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je obitelji izraze sućuti u povodu odlaska jednog od najboljih hrvatskih glazbenika svjetskog ugleda, violončelista Valtera Dešpalja, istaknuvši da je neprocjenjiva njegova ostavština hrvatskoj kulturi.

Duboko ožalošćeni viješću o odlasku gospodina Valtera Dešpalja, s ponosom se prisjećamo njegovog raskošnog glazbenog talenta, violončelističke virtuoznosti kojom je osvajao pozornice diljem svijeta. Bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini diplomant američke i ruske akademije usred razdoblja Hladnog rata – prestižnog Juilliarda u New Yorku i Moskovskog konzervatorija ”Čajkovski”, istaknula je ministrica u izrazima sućuti u ime Vlade RH, Ministarstva kulture i medija i svoje osobno.

Podsjetila je da se usavršavao kod najboljih svjetskih violončelista i gotovo da i nema glazbenog svjetskog središta gdje nije solistički gostovao, od Carnegie Halla i Kennedy Centra, preko Royal Festival Halla u Londonu i Sydney Opera House, do amsterdamskog Concertgebouwa, dvorane Moskovskog konzervatorija i Petrogradske Filharmonije.

Impresivan je i popis najboljih svjetskih orkestara uz koje je nastupao, od Berlinskog simfonijskog orkestra, Drezdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, preko Orkestra Holandskog radija, do National Symphony Washington, Sydney i Melbourne Symphony, surađujući s najpoznatijim tadašnjim dirigentima.

Bio je član žirija na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima, a muzicirajući u komornim glazbenim ansamblima s najvećim imenima koji su ga pozivali na suradnju kao jednog od najvećih suvremenih čelističkih talenata, Valter Dešpalj stekao je mnoga prijateljstva i poznanstva, koja je dok je bio direktor glazbenog dijela Dubrovačkih ljetnih igara, pretvorio u jedno od najboljih razdoblja tog našeg nacionalnog festivala, istaknula je Obuljen Koržinek.

Neprocjenjiva je ostavština Valtera Dešpalja hrvatskoj kulturi i to ne, naglasila je ministrica, samo zahvaljujući njegovoj glazbenoj izvrsnosti kojom je ostvario bogati svjetsku karijeru. Nagrađivan i priznat, Valter Dešpalj ostat će zapamćen kao jedan od najuglednijih glazbenih pedagoga, čije će ime biti upisano u biografije najboljih svjetskih violončelista današnjice.

Bio je, dodala je, naime jedan od onih profesora zagrebačke Muzičke akademije, koji nisu samo profesorski gostovali u drugim glazbenim središtima, nego je njihova pedagoška kvaliteta privlačila studente iz cijeloga svijeta upravo u Zagreb.

Sjećajući se njegova ogromnog doprinosa razvoju i popularizaciji glazbe, a posebno hrvatskih autora, ne smijemo, poručila je Obuljen Koržinek, zaboraviti jedinstveni pokret kojeg je utemeljio kao, kako je sam istaknuo, jedno fino stanje duha i uha, kao živo učilište zajedničkog druženja i muziciranja, namijenjeno mladim violončelistima. U Cellomaniji su naime utjelovljene njegove ljudske i umjetničke vrline: vedri duh, prijateljstvo, uživanje i ljubav prema glazbi, traženje izvrsnosti, pa i otvorenost prema eksperimentiranju s drugim glazbenim žanrovima.

Muzicirajući sa svojim čelističkim zborom – bivšim i aktualnim studentima iz cijele Europe, redom pobjednicima međunarodnih natjecanja, Dešpalj je održao brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, ostajući zapamćen i kao jedan od onih koji mladim umjetnicima daje ne samo priliku i potporu, nego i veliko priznanje kao svojim jednakopravnim suradnicima.

Zbog toga će, istaknula je ministrica kulture, ostati duboko upisan u srca svojih brojnih studenata, ali i u pamćenju velikih krugova svoje publike.

Komentari