U HNK Split u četvrtak i petak na programu Novogodišnji koncerti

Foto: Hina

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, pod ravnanjem maestra Jure Bučevića, tradicionalno će zaključiti kazališnu 2022. s dvije izvedbe Novogodišnjeg koncerta koje će se održati ovoga četvrtka i petka s početkom u 20 sati, najavljeno je iz HNK Split.

Uz glazbu Wagnera i Mozarta u prvom, te one majstora bečkih valcera, polki i marševa u drugom dijelu koncerta HNK Split ispratit će staru i publici zaželiti sretnu i uspješnu nadolazeću godinu, ističu iz splitskog HNK-a.

“Program otvara uvertira operi Rienzi Richarda Wagnera, koja je, u punom izdanju, najdulja Wagnerova opera, a uvertira se po prvi put izvodi u splitskom teatru. Slijedi Koncert za Fagot i orkestar u B-Duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, najpopularniji koncert za ovaj instrument. Kao solist nastupit će Žarko Perišić, Splićanin sa zagrebačkom adresom, jedan od naših najistaknutijih fagotista, nagrađivani glazbenik i glazbeni pedagog, stoji u najavi.

U drugom dijelu koncerta na programu su melodije bečkih majstora. Valcer, ples nastao u 18. stoljeću bio je glavni balski ples 19. stoljeća a svoju je popularnost sačuvao do današnjih dana. Johann Strauss mlađi, najproduktivniji i najistaknutiji skladatelj dinastije Strauss na predstojećem će koncertu biti zastupljen sa šest svojih vječnih skladbi. Autor preko 400 valcera, polki, kvadrilja i drugih plesnih skladbi s pravom nosi titulu „kralja valcera“.



“Orkestar HNK Split izvest će njegov Egipatski marš, Aninu polku, Perzijski marš, brzu polku Ispod gromova i munja, valcer Glasovi proljeća te, prvi put u Splitu valcer Bečki bomboni. Uvertira opereti Laka konjica, jednoj od pedesetak koje je skladao rođeni Splićanin Franz von Suppé otvorit će taj dio koncerta u kojem će još biti izveden i Nechledil marš iz operete Bečke žene Franza Lehara”, najavljuju iz HNK-a Split

Komentari