U Posušju predstavljena knjiga ‘Vitezovi i(li) zločinci’ autora Blaška Lovrića Baje

FOTO FENA /Filip Kožul

Knjiga “Vitezovi i(li) zločinci“ autora Blaška Lovrića Baje predstavljena je u subotu navečer u kino dvorani Posušje.

– Knjigom sam tražio istinu, jer očekivao sam da će tu istinu netko drugi ispričati. No, to se godinama nije realiziralo. Jedna knjiga je o ratištu na području Brčkog izdana, ali nije bila odraz stvarnog i objektivnog stanja na terenu, nego nekakva promocija određenih ljudi. Smatrao sam da treba spomenuti i one koji nisu bili zapovjednici, a koji su svojim sudjelovanjem u ratu dali doprinos današnjoj slobodi, ako već ovo možemo nazvati slobodom. Samim zadržavanjem i obranom naših mjesta, možemo govoriti o slobodi koju su nam donijeli obični borci koji nisu nikada tražili zadovoljštinu. Po meni je bio red da se ti ljudi spomenu u ovoj knjizi-  kazao je autor Blaško Lovrić Baja.

Dodao je kako bi volio da još netko napiše knjigu u kojoj će, kako je kazao, spomenuti sve borce koji su zaslužili makar spomen.

Lovrić se prisjetio i značajnijih akcija iz perioda rata, a spomenuo je i stradanje 8. svibnja 1992. godine na području Gornjih i Donjih Laništa gdje je, kako je naveo, masakrirano 33 civila za koje nikada nitko nije procesuiran.Knjiga je dostavljena u državni Dokumentacijski arhiv Domovinskog rata Republike Hrvatske, a povjesničar Tomislav Šulj ovo djelo uvrstio je u knjigu memoarsko dokumentacijskog karaktera.

– Za mene ovo puno znači. Prije svega znači da knjiga nije šund. To je osnova svega. Kada knjiga dobije takvu klasifikaciju, znači da ima neku vrijednost. Ne znam da ijedna knjiga iz Posavine ima takvu klasifikaciju. To znači da ova knjiga može poslužiti kao temelj za buduće tekstove o Domovinskom ratu i za buduće analize. Ova knjiga sada može poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja – istaknuo je Lovrić.

Organizator predstavljanja knjige „Vitezovi i(li) zločinci“ bila je posuška Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja, a domaćin autoru i knjizi uime organizatora bio je Mario Karamatić.

– Istinu o ratu najbolje mogu kazati oni koji su sudjelovali u njemu Zato mi je drago da jedan od ratnih zapovjednika u Posavini može predstaviti knjigu u Hercegovini. Posebno mi je drago što je to u mojem Posušju. Nas povezuje to što smo se borili za istu stvar i red je da ostanemo i jedno nakon rata – naglasio je Karamatić.

Komentari