U splitskom HNK premijerno izvedena “Tiha noć” velikog Miljenka Smoje

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta premijerno je u utorak navečer odigrao predstavu “Tiha noć”, dramatizaciju novelete iz “Kronike o našem malom mistu” Miljenka Smoje, u režiji Gorana Golovka, kojom je splitsko kazalište obilježilo 100. obljetnicu rođenja Miljenka Smoje.

Dvosatna predstava odigrana je u prepunom splitskom HNK-a, a po završetku predstave publika je višeminutnim burnim pljeskom nagradila protagoniste ove predstave.

Nenad Srdelić, koji glumio Miljenka Smoju, izjavio je kako je iznimno zadovoljan predstavom i svojim nastupom.

– Igrati Miljenka Smoju bilo je zahtjevno, ali pripremajući se za nju dosta sam čitao o Smoji i razgovarao s ljudima koji su ga osobno poznavali, rekao je Sesardić.Nives Ivanković, koja je glumila Lepu, suprugu Miljenka Smoje, rekla je nakon predstava da je presretna što joj je dodijeljena ta uloga.

– Uživala sam pripremajući se za ulogu teta Lepe, istaknula je Ivanković.

Dramaturginja predstave je Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, a kostimograf Mladen Radovniković.

Servantesa je odglumio Donat Zeko, Luiđija Joško Ševo, Bepinu Arijana Čulina, a Roka Prča Stipe Radoja. U ostalim ulogama nastupaju Katarina Romac, Marjan Nejašmić Banić, Vicko Bilandžić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić, Filip Radoš i ostali.

Ivica Ivanišević je ocijenio kako ovo sjajno djelo Miljenka Smoje ni danas nije ništa manje živo nego što je bilo prije pedeset godina.

– Miljenka Smoju obično se predstavlja kao velikog dalmatinskog kroničara, iako se on nikada nije htio gurati među pisce povijesti. Znao je da tamo vlada poprilična gužva pa je umjesto o velikim istinama, izabrao pisati o malim ljudima. Iz te marginalne, skrajnute, iskošene perspektive, na koncu je uspio prodrijeti do srži same, do konačnih pitanja i odgovora koji uporno promiču onima bez sluha za nijanse odnosno interesa za rubne pojave i ljude, istaknuo je Ivanišević.

Po Ivaniševićevom tumačenju, Smojini likovi odlična su zdravlja, neobično vitalni, jednako uskogrudni i obuzeti željom za dominacijom.

Komentari