Zagrebačko kazalište mladih oprašta se od preminuloga glumca Jasmina Telalovića: ‘Zahvalni što nam u našem kazalištu zauvijek ostavljaš sve ono što si bio…’

Foto: ZKM

Zagrebačko kazalište mladih oprostilo se danas od svojega člana Jasmina Telalaovića, koji je umro u petak u Zagrebu u 47. godini, istaknuvši da je njegov odlazak osim za obitelj i prijatelje gubitak i za čitavu kazališnu zajednicu, za sve koji su ga poznavali kroz njegov rad na filmu i u kazalištu.

Zagrebačko kazalište mladih oprostilo se od glumca koji je dvadeset godina bio njegov član citatom iz drame “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže, jedne od predstava u kojima je ostvario značajnu ulogu: “Pa ako je Zemlja i okrugla, moje misli nisu kružnica. Ja mislim u tangentama. Vama je kružnica nada u povratak. Govorio sam o Novom, a novo ne može biti u kružnici. Novo ne može biti u vraćanju. A ja, eto – ja plovim naprijed. Do onih crvenih zvijezda plovim, naprijed, i preko njih plovim, do apstrakcije.”

Riječi su to, ističu iz kazališta, “istovremeno kazališne i scenske, ali i potpuno osobne i ljudske, kad se na ovaj način, prerano i okrutno, nađemo suočeni sa ovakvim gubitkom”.

Kako podsjećaju iz ZKM-a, od naslovne uloge Janka Polića Kamova u predstavi “Kamov, smrtopis” u kojoj je kao dvadesetšestogodišnji glumac pokazao velik izvedbeni raspon od iznimne čvrstoće do blagosti u svojoj glumačkoj igri, pa sve do posljednje dvostruke uloge Grigorija i Nikolaja Ilijiča Snegireva u predstavi “Braća Karamazovi”, Telalović je “neprekidno pokazivao ono što i jest u srcu ansambla ZKM-a, koliko je kazalište prije svega iskustvo zajedničkog bivanja i stvaranja u prostoru umjetnosti”.



Jasmin Telalović rođen je 1977. godine u Zvorniku. Akademiju dramske umjetnosti upisao je 1997, a u angažman Zagrebačkog kazališta mladih ulazi 2003. godine.

Osim u matičnom kazalištu glumio je u predstavama zagrebačkoga HNK-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, kazališnim produkcijama Eurokaza te u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Na profesionalnom je putu surađivao s velikim redateljima svih generacija, od Božidara Violića, Ivice Boban i Branka Brezovca, preko Olivera Frljića i Dore Ruždjak Podolski sve do Ivana Penovića.

Kao najznačajnije Telalovićeve uloge iz ZKM-a ističu one Vitje u predstavi “Draga Elena Sergejevna” (2005), ulogu bivšeg branitelja Martina obuzetog krivnjom i sjenama prošlosti u “Ženi bez tijela” (2012), detektiva dobrog srca Boba Rocka u “Alanu Fordu” (2013), te posljednjih godina uloge Dejana Kunčeca u predstavi “Črna mati zemla” (2017), doktora Stockmanna u Ibsenovu klasiku “Neprijatelj naroda” (2021) te predstavama Igora Vuka Torbice “Hinkemann” (2015) i “Tit Andronik” (2018).

“Dragi naš Jasmine, na tvojoj kolumbovskoj ‘plovidbi unaprijed’ na koju si upravo krenuo, pratimo te svi u našim mislima, zahvalni što nam u našim hodnicima, na našim pozornicama, u našem kazalištu zauvijek ostavljaš sve ono što si bio, u što si vjerovao i što si svojim talentom, ljubavlju i integritetom predano izgradio”, stoji u in memoriamu Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Komentari