Pet genijalnih hrvatskih otoka koje možete posjetiti ovog ljeta

Punkufer.dnevnik.hr

Ovo su prijedlozi za idealan godišnji na otoku jer niti jedan nije baš većini putnika u prvom planu, a na prvu će vas izuti iz cipela!

Hrvatska je potpuno zapanjujuća zemlja, što s aspekta prirodne i kulturne baštine, što s aspekta izvrsne gastronomije i doživljaja kojeg svojim posjetiteljima nudi. Bogata povijesnim gradovima, Hrvatska nudi mnogo toga. S preko 1200 otoka, otočića i hridi, ponekad je teško odabrati pravu destinaciju za godišnji. Srećom, živimo u Hrvatskoj pa i samim time imamo dovoljno vremena za otkrivanje ljepota naše predivne obale. Možda se čini da je Hrvatska relativno mala zemlja, ali nemojte dopustiti da vas to zavara jer je sve to relativno – cijeli život neće biti dovoljan da otkrijete sve ljepote naše domovine. U nastavku vam donosimo pet prijedloga za posjet ovog ljeta, što većim, što manjim otocima koji nisu baš većini u prvom planu kod odabira godišnjeg, a na prvu će vas izuti iz cipela!

Dugi otok

Dio zadarskih otoka, Dugi otok jedan je od najvećih i lako jedan od najboljih otoka u Hrvatskoj za posjetu, smješten uz obalu. Najbolje od svega je što je do Dugog otoka zaista lako doći trajektom iz Zadra do Brbinja (na Dugom otoku). Obavezno posjetite prekrasnu plažu Saharun i neke od obiteljskih vinograda na otoku. Zaputite se također i do zapadne obale otoka zbog visokih litica i neravnih obala, a poželite li pojesti dobru ribu ili svježe morske plodove zaputite se do grada Sali.

Šolta

Šolta je vjerojatno jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj, a velika prednost mu je što je lako dostupan trajektom iz Splita. Šoltu možete lako posjetiti kroz jednodnevni izlet i provesti neko vrijeme u raskošnom i rustikalnom krajoliku ovog divnog otoka. Krenite u istraživanje Šolte posjetom vinograda i maslinika lokalnih obitelji, a u nekom trenutku unajmite bicikl, motor ili buggy jer je Šolta je jedan od najboljih otoka u Hrvatskoj za istraživanje na “dva” kotača.



Sveti Klement

Sveti Klement dio je lanca Paklinskih otoka koji se nalaze južno od Hvara. Ako ste smješteni u Hvaru, svakako se zaputite do ovog divnog, netaknutog raja na zemlji koji će vaše ljeto učiniti još posebnijim. Pakleni otoci smatraju se najljepšima na Jadranu, a ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji. Zanimljivo je kako su se u počecima otoci koristilo kao pogrebno mjesto, dok su danas neizostavna stanica brojnih turista koji dolaze na otok Hvar.

Otok Prvić

Za sve koji su željni pravog odmora, Prvić je savršen odabir. Razloga zašto je to tako ima mnogo. Smješten je tek nekoliko minuta vožnje taxi brodom od Šibenika ili Vodica, nema automobila i prometa, te je dovoljno malen da cijeli otok prođete jednom danu, a opet dovoljno velik da svaki dan pronađete novo mjesto za uživanje. Na otoku postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugom cestom, a otokom se kretati možete pješice ili biciklom jer automobilima je promet zabranjen.

Koločep

Smješten na samom jugu, zapadno od Dubrovnika, najjužniji je hrvatski naseljeni otok, te još jedan na kojima su automobili samo iluzija. Na samom otoku nema cesta, a jedina značajna prometnica na otoku je betonski put koji spaja dva naselja – Gornje Čelo i Donje Čelo. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta ugodne šetnje što se čini kao razuma udaljenost. Udaljen je samo 5 km od dubrovačke luke Gruž, s kojom ga povezuje desetak redovnih brodskih linija dnevno. Ovo je otok za potpunu relaksaciju, a na njemu ćete pronaći većinom pješčane i šljunčane plaže. Savjetujemo vam da svoj odmor rezervirate unaprijed jer je ponuda smještaja na otoku ograničena. Ipak, površina otoka je svega 2,35 kilometara kvadratna, prenosi Punkufer.dnevnik.hr 

Komentari