Asteroid vrijedan 10 bilijardi dolara mogao bi biti jedinstven u Sunčevu sustavu

Asteroid nazvan “16 Psyche” lako je moguće da je jedini ovakvog sačinjen od materijala koji ga čine izrazito vrijednim, a koji se inače važni u industriji čovječanstva.

Povodom istraživanja sastava asteroida 16 Psyche, objavljenog u The planetary science journal, voditeljica istraživanja dr. Tracy Becker kazala je za Independent:

“Psyche bi mogao biti jedinstven kao asteroid koji je potpuno sačinjen od željeza i nikla.”

Kako je riječ o asteroidu duljine 278 kilometara, a širine 232 kilometara u jednom i 164 kilometara u drugom smjeru, odnosno jednom od najvećih u Sunčevom sustavu, pa ako se uzme njegov sastav, procjenjuje se da bi masa minerala koja se nalazi u njemu na Zemlji po sadašnjim tržišnim cijenama vrijedili oko 10.000.000.000.000.000.000 dolara, odnosno 10 bilijardi dolara.Riječ je o vrijednosti oko 10.000 puta većoj nego što je bio BDP cijelog svijeta u 2019. godini.

Većina asteroida su sačinjeni od stijena ili kamenja, pri čemu se metali pojavljuju tek u malim postocima. Metalni ili pretežno metalni asteroidi su rijetkost.

“Moguće je da je u Psyche, dok se tek formirao kao protoplanet, udario neki drugi objekt od čega je izgubio svoju koru i plašt”, objasnila je Becker važnost istraživanja, odnosno zašto bi proučavanje ovog vjerojatno jedinstvenog asteroida moglo objasniti neke važne detalje o nastanku Sunčevog sustava.

O važnosti asteroida svjedoči i to što NASA za 2022. godinu planira lansiranje letjelice koja bi posjetila asteroid, piše N1.

Komentari