Čakovec: U azilu nikad više ostavljenih životinja

Pixabay

Iako o poskupljenjima ne razmišljaju, na svojoj ih koži osjećaju i kućni ljubimci. Neki se vlasnici s tim bore lakše, neki teže, a najteže je skloništima. Azili za životinje, prepuni ionako tužnih sudbina i vječitih borbi, teško su pogođeni krizom. Novaca za skrb uvijek nedostaje. Kilogram hrane im je porastao s 4 na 8 kuna, a troše 6 tona mjesečno.

 

– Ne znam uopće više kako se snalazimo. Nije poskupjela samo hrana, već i struja pet puta, gorivo i svi ostali troškovi. Nama je budžet ostao isti, a trenutačno imamo 550 pasa u skloništu. Primorani smo potražiti pomoć jer ne znamo kako ćemo izdržati do kraja godine, kazala je Aleksandra Hampamer iz azila „Prijatelji životinja” u Čakovcu.

Bez donacija ne bi uspjeli preživjeti. Povećani trošak hrane osjećaju i vlasnici. U čakovečkom azilu, kažu, nikad nije bio veći broj ostavljenih životinja.



– Vjerujem da je i njima teško zbog povećanja cijena hrane i za pse, jer su svi troškovi otišli gore, a plaće nisu išle. Sa svih strana smo pritisnuti. U ovom trenutku imamo više od 20 vlasnika koji čekaju da njihov pas uđe u sklonište za daljnje udomljavanje, a mi nemamo mjesta, dodaje Hampamer.

U azil je 2020. godine primljeno 10 vlasničkih pasa, 2021. godine ih je bilo 200, a ove godine crni rekord.

– Ne znam više što je razlog napuštanja, ali ove godine smo imali nevjerojatan broj. Čak i u mjesecima kad imamo neku stanku u napuštanju, nama je dolazilo 30 do 50 pasa mjesečno, napominje Hampamer iz azila životinja.

Brojniji su ipak oni koji s puno ljubavi brinu za svoje životinje. Cijena hrane im sigurno nije faktor zbog kojeg bi napustili ljubimca.

U anketi među vlasnicima kućnih ljubimaca rečeno je kako male životinje uglavnom ne troše mnogo, ali da se troškovi bitno povećavaju ako netko ima više ljubimaca. Drugi su pak spremni uskratiti sebi neke potrebe, jer za ljubimca moraju imati.

Mnogima su ljubimci uistinu kao članovi obitelji, i u dobrim i u teškim vremenima. Onoj neodgovornoj manjini vlasnika u azilu poručuju – bavite se svojim životinjama, socijalizirajte ih i brinite za njih.

Komentari