Česte greške u kuhinji: Ovim namirnicama nije mjesto na polici, nego u hladnjaku

Profimedia

Kuhari koji su bogato iskustvo stjecali i na vlastitim greškama, objašnjavaju kojim namirnicama nije mjesto u smočnici, nego u hladnjaku ili zamrzivaču.

Bilo koja vrsta orašastih plodova

Kikiriki, orasi, lješnjaci, pinjoli ili bilo koji drugi orašasti plodovi nemaju što tražiti u smočnici jer ako se ne pohranjuju pravilno, u hermetički zatvorenoj posudi, dobit će ustajali okus. Kad žurimo s pripremom hrane, zna nam se dogoditi da orašaste plodove iz spremnika vadimo vlažnim rukama ili ga nakon upotrebe ne zatvorimo pravilno. I najmanja količina vlage uzrokovat će razmnožavanje bakterija, a orašasti plodovi koji su im izloženi dobit će ustajali okus.

Najbolje mjesto za spremanje orašastih plodova je hladnjak ili zamrzivač u hermetički zatvorenoj posudi, piše tportal.

Javorov sirup

Sirup od javora, osobito organska varijanta, izvan hladnjaka odlična je podloga za uzgoj plijesni.



Hladno prešana ulja

Suncokretovo, maslinovo ili ulje tartufa, kao i svako drugo hladno prešano ulje, najdulje će trajati i zadržati svoja izvorna svojstva ako ga čuvamo u hladnjaku, a ne u smočnici.

Čokolada

Ako nakon odmotavanja uspijevate sačuvati nešto čokolade, njenu svježinu sačuvat ćete spremanjem u hladnjak.

Suhomesnati proizvodi

Mnogi će vas uvjeravati da je polica smočnice sasvim prikladna za čuvanje suhomesnatih proizvoda, ali na ovaj način kobasice ili pršut nepotrebno presušujete. Osim toga, nekim je istraživanjima dokazana prisutnost bolesti povezanih s hranom pa igrajte na sigurno i spremajte suhomesnate proizvode u hladnjak, najbolje umotane u mesarski papir.

Aromatizirano maslinovo ulje

Češnjakom aromatizirano maslinovo ulje uvijek treba čuvati u hladnjaku, a ne u smočnici, jer može sadržavati bakterije koje uzrokuju botulizam.

Maslac od kikirikija

Iako je čuvan na polici smočnice podatniji za mazanje, maslac od kikirikija mora se također čuvati u hladnjaku.

Kruh

Kruh u smočnici odličan je recept za razvoj plijesni, ali zamotan u plastičnu vrećicu i spremljen u hladnjak trajat će znatno duže.

Senf

“S putovanja u Belgiju kući sam donio kameni vrč senfa koji sam s nestrpljenjem želio poslužiti svojim prijateljima. U trgovini mi izvađen iz drvene bačve pa sam vjerovao da je na neki način zaštićen ‘šarmom starog svijeta’. Nažalost, fermentirao je, a poklopac se s polovicom senfa razletio po mom ormaru”, otkrio je za časopis Food and Wine svoju anegdotu kuhar Tom Berry.

Čak i ako vam ne eksplodira u smočnici, senf će bez hladnjaka izgubiti svoj živopisan okus.

Keksi s komadićima čokolade

Možda vam se smočnica čini sasvim prikladnim mjestom za čuvanje keksa s komadićima čokolade. Kad probate one tek izvađene iz zamrzivača, trenutno ćete se razuvjeriti.

Riblji umak

Još jedna stvar koja ni nakratko nema što tražiti u vašoj smočnici je riblji umak. Ako se slučajno prolije, tog ćete se mirisa bez građevinskih zahvata teško riješiti.

Komentari