Danas se obilježava Međunarodni dan žena

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Međunarodni je Dan žena. Obilježava se nizom panela i okruglih stolova. Među ostalim razgovarat će se o zakonu o radu po mjeri žena, njihovu položaju u društvu, femicidu, uvođenju besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole. U 18 sati u Zagrebu će se šesti put održati Noćni marš u organizaciji Feminističkog kolektiva Faktiv. Predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom jutra posjetit će sa suprugom izložbu Žene i tehnika u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”, piše HRT.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, u kojoj stoji:

„Danas kada obilježavamo Međunarodni dan žena prisjećamo se dugog puta koji su žene morale prijeći kako bi im se priznala osnovna ljudska i građanska prava. Premda je njihova borba započela početkom dvadesetoga stoljeća, još uvijek je potrebno puno napora kako bismo postigli jednakost žena i muškaraca na svim društvenim područjima.

Hrvatska svakodnevno radi na osnaživanju položaja žena i zaštite njihovih prava. Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Naš cilj je tolerantno i ravnopravno društvo u kojem svi imaju jednake mogućnosti.



Obilježavanje ovoga dana prigoda je za istinsku zahvalu svim ženama na njihovom svakodnevnom doprinosu društvenom, gospodarskom i kulturnom napretku naše domovine. Žene su temelj društva i obitelji te ih svojim požrtvovnim radom i ljubavlju čine boljima. Dale su nemjerljiv doprinos u borbi protiv pandemije, otklanjanju posljedica potresa, a i danas u ovim ratnim vremenima.

Jedino ustrajnim poticanjem daljnjeg napretka položaja žena, bez predrasuda i diskriminacije te zaštitom od svih vrsta nasilja, ostvarujemo njihovu potpunu političku, ekonomsku, socijalnu i društvenu jednakopravnost. Pritom posebno moramo voditi računa o uspostavljanju ravnoteže između obiteljskog života i posla.

I kao što je papa Franjo poručio u svojoj novogodišnjoj poruci, “zato što majke donose život i čuvaju ovaj svijet, učinimo svi velike napore kako bismo slavili majke i zaštitili žene”, uputivši pritom snažan poziv na okončanje nasilja nad ženama.

Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim ženama želim sretan Međunarodni dan žena”.

Žene se i dalje suočavaju s problemima

Povodom Međunarodnog dana žena pripadnice različitih političkih opcija u Hrvatskoj upozoravaju na probleme s kojima se žene i dan-danas susreću.

Rodno uvjetovano nasilje, premale kazne za počinitelje, ali i dalje nejednake mogućnosti te uvjeti na tržištu rada za žene – neki su od njih.

– Hrvatska se kroz brojne dokumente zalaže za ekonomsku samostalnost žena, aktivno učešće na tržištu rada, za ravnopravno roditeljstvo. Želimo istaknuti da još nismo sasvim ravnopravne, rekla je Nada Murganić iz HDZ-a.

– Hrvatska već šest godina nema nacionalnu politiku za ravmopravnost spolova, a svi izvještaji pokazuju da su i potres i pandemija utjecali na još teži položaj žena, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka podsjeća na poražavajuće brojke o femicidu, nasilju, kako naše sudstvo tretira to nasilje.

– Ako pogledate kako nam izgledaju stranke, Vlada, Sabor, vidjet ćete da još nema govora o ravnopravnosti, rekla je.

 

Komentari