Digla se velika frka oko Baby Lasagne, optužuju ga za plagijat: Evo što je istina

Foto: Livio Andrijic/ Cropix

Nakon što je Baby Lasagna premijerno izveo svoju pjesmu ‘Rim Tim Tagi Dim’ na Dori, osvojivši tako prvo mjesto i ulazak na ovogodišnji Eurosong kao predstavnik Hrvatske, pojavile su se optužbe da je pjesma plagijat.

Španjolski Twitter profil specijaliziran za Eurosong razgovarao je s DJ-em čiji je demo, navodno, korišten kao inspiracija za Marka Purišića, autora pjesme.

Adrián de la Vega nas je kontaktirao kako bi nam rekao da istražuje pitanje autorskih prava sa stručnjakom za tu temu. Prema onome što nam kaže, ovaj dio je bio sample koji je upisao pod svojim autorskim pravima. Obavještavat ćemo i dalje”, stoji na Twitter profilu Espace koji se bavi Eurosongom.

Naime, riff pjesme “Rim Tim Tagi Dim” identičan je onom u demu “Espectro” španskog DJ-a Adriana de la Vege, a iz pjevačevog PR tima su pojasnili da se radi o kupljenom sampleu. “Melodijska fraza koja se nalazi u pjesmi španjolskog DJ-a i pjesme ‘Rim Tim Tagi Dim’ ne krši pravila ESC-a niti je riječ o plagijatu. Riječ je o kupljenom sampleu sa stranice Splice.com, a kupovinom istog kupac stječe potpuno pravo korištenja te zadržava autorska prava o korištenju”, naveli su u izjavi za domaće medije.



 

Evo zbog čega se digla frka

Pojasnili su da je kupovina sampleova standardna praksa u muzičkoj industriji, “koja se proteže od najvećih do najmanjih imena i kao takva, otprije je poznata na Eurovizijskim pozornicama”. “Važno je da nije riječ o sampleanju autorskog dijela, što u ovome slučaju nije. Tonska fraza poslužila je kao kamen temeljac te se na istome izgradila pjesma”, naveli su u nastavku.

Neki u komentarima brane Lasagnu i tvrde da je jednostavno kupio demo uzorak te s time i autorska prava. Podsjetimo, neki su tvrdili i da je naš ovogodišnji predstavnik kopija Kaarije, koji je prošle godine pjevao za Finsku i njegove pjesme ‘Cha Cha Cha’. O tome se oglasio i sam Finac. “Slična energija, ali nije isto! Obožavam ovu ludu hrvatsku pjesmu”, napisao je prošlogodišnji predstavnik Finske, a Baby Lasagna je sve podijelio na Instagramu.

Maja Šuput pokazala svoj luksuzni ormar, obožavatelji su zapanjeni: ‘Mogu li izabrati nešto’

“Hrvatska uvijek kopira prošlogodišnjega pobjednika i ne uspije u tome. Ovo je Kaarija sa Wisha”, “Ovo me podsjeća na Kaarijin nastup od prošle godine, ali sviđa mi se”, “Copy/paste od prošlogodišnje pjesme ‘Cha Cha Cha’ od Kaarije”, pisali su gledatelji po društvenim mrežama.

 

Komentari