Donosimo savjet za vrlo sočnu pečenku: Punjeni svinjeći but

Pečenka je najčešće rješenje za blagdanski ručak, a bilo da je riječ o peradi, janjetini ili svinjetini – ne mora biti dosadna.

Pečeni svinjeći but

Sastojci:
  • 1,5 kg čistoga svinjećeg buta u komadu,
  • 500 g staroga kruha,
  • 150 ml mlijeka,
  • 1 jaje,
  • 100 g šunke u ovitku,
  • 100 g polutvrdog sira,
  • 2 režnja češnjaka,
  • sol, papar, peršin, lovorov list, prema želji
  • 1 mrkva,
  • 250 g gljiva,
  • 2-3 žlice graška,
  • 100 g pršuta ili pancete,
  • 1 luk;
  • za podlijevanje: 500 ml temeljca ili 50 ml bijelog vina i 300 ml vode

Priprema

Meso očistite od žilica. Razrežite ga kao da razmotavate roladu da dobijete veliki odrezak. Pola žlice soli utrljajte u meso, savijte ga i ostavite da stoji dok pripremate nadjev. Izmrvite kruh u komadiće.

Stavite ga u posudu i zalijte mlijekom. Nasjeckajte sitno peršin i češnjak pa dodajte kruhu.

Dodajte još koji sastojak prema ukusu. Primjerice, mrkvu naribajte, grašak skuhajte, svježe gljive, luk, pancetu ili pršut nasjeckajte na komadiće i kratko popržite.



Smjesi dodajte jaje, sol i papar pa dobro promiješajte, razmotajte meso pa unutarnju stranu obložite kriškama šunke i sira.

Nanesite nadjev ostavljajući 1 cm od rubova slobodno.

Pažljivo savijte, povežite čvrstim koncem i stavite u namašćeni lim za pečenje. Na pečenku stavite lovor, a okolo, prema želji, rasporedite krumpire i jabuke.

Zalijte temeljcem ili vodom i vinom. Pokrijte folijom, koju na više mjesta probušite vrhom noža. Pecite pokriveno oko 1 sat na 180°C. nakon toga otkrijte, okrenite pečenku i pecite još 10-ak min pa opet okrenite i zapecite još 10-ak min.

Izvadite da odstoji 10-15 min, uklonite konac pa tek onda režite.

Komentari