Dora analizirala Thompsona u završnom radu: Došla do dosta zanimljivog zaključka

Tonci Plazibat / CROPIX

Iako se o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu puno toga zna, njegove pjesme i povijest predmet su istraživanja i u akademskim krugovima. Dokazuje to i završni rad “Popularne pjesma Thompsona: analiza izbora tekstova pjesama” autorice Dore Udovičić s Odsjeka za kulture studije, Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Udovičić je kroz tekstualnu analizu pjesama željela ustanoviti obraća li se Thompson u svojim ljubavnim pjesmama doista ženi ili se metaforički obraća svojoj domovini.

Foto: Facebook

“Razlog vrijedan istraživanja”
“Razlog zbog kojeg je vrijedan istraživanja leži u njegovom velikom utjecaju na oblikovanje
hrvatskog nacionalnog identiteta i fenomena koji je uspio nadrasti, ono zbog čega se naziva
pjevačem”, ističe Udovičić. Detaljnu analizu, cijeli završni rad, pogledajte OVDJE.

U analiziranim ljubavnim pjesmama Udovičić navodi kako Thompson pjeva o ljepoti, vrijednostima i ljubavi prema tajanstvenoj ženi što može u prenesenom značenju biti ljubav prema domovini, prenosi Dnevno.hr



Robert Fajt / CROPIX

Rezultati analize
“Spominjanjem vrijednosti žene asocira na sve blagodati koje njegova domovina ima i time se diči. Govori o njenoj ljepoti koja predstavlja ljepotu prirode njegove domovine. U ljubavnim pjesmama nerijetko spominje trenutke rata ili pak borbu što je prouzročila njegova prošlost u kojoj je branio svoju domovinu.

Rezultati ove analize ukazuju da se početna hipoteza ukazala točnom – Thompson se u svim svojim pjesmama metaforički obraća domovini”, ističe Udovičić koja u zaključku navodi kako je “Thompson iz pjevača prerastao u fenomen koji nadrasta njegovu glazbu”, kao i da je “bio važan adut za stvaranje nacionalnog identiteta”.

Thompson objavama dirnuo mnogobrojne fanove: ‘Hvala ti što postojiš brate naš’

 

Komentari