Europska svemirska agencija (ESA) priprema lansiranje drvenog satelita

Pixabay

Maleni satelit porijeklom iz Finske bit će dimenzija od tek 10x10x10 centimetara i izrađen od šperploče, a služit će ispitivanju svojstva drveta u svemirskim uvjetima.

O slanju satelita u Zemljinu orbitu načinjenih od obnovljivih materijala priča se već nekoliko godina. Iako na takvom projektu Japanci rade već neko vrijeme, postoji mogućnost da ih  prestigne Europska svemirska agencija (ESA) koja ima već gotov koncept manjeg satelita napravljenog od šperploče.

Iza projekta stoji tvrtka Arctic Astronautics finskog pisca i edukatora Jarija Makinena, koja već proizvodi modele satelita u obrazovne svrhe. Uz potporu ESA-e, sada će zaista izraditi pravi satelit i poslati ga u orbitu. Za lansiranje bi trebala biti zadužena novozelandska kompanija Rocket Lab. Satelit će biti jeftin, održiv, s ponešto senzora i elektronike, a kao jedan od glavnih ciljeva misije niti će ispitati svojstva drveta, kao materijala, u svemirskim uvjetima.

Satelit WISA Woodsat bit će sklopljen u kompaktni oblik CubeSata, kocke veličine 10x10x10 centimetara, koja će se moći donekle rasklopiti i izbaciti antene i druge senzore, kao i “selfie štap” s kamerom. Nakon lansiranja trebao bi biti umetnut u polarnu orbitu, na visini od 500-600 kilometara, a kamere i drugi senzori će potom pratiti kako se drvo ponaša i reagira na nefiltrirano sunčevo zračenje i ostale uvjete u orbiti.



Signal će moći primiti i radioamateri s jeftinijom opremom

Maleni će satelit moći podatke slati na Zemlju, a bit će u stanju odašiljati i signal koji će moći hvatati i radioamateri s opremom vrijednom tek desetak eura. Prema sadašnjem planu, drveni satelit Woodsat trebao bi biti lansiran prije kraja ove godine. Prenosi Bug.hr.

 

Komentari