Golemi rak glavni je osumnjičenik za krađu skupocjene kamere

Pixabay

Dileme nije bilo – kad je na udaljenom tropskom otoku nedavno nestala termalna kamera, skupocjeni dio istraživačke opreme, osumnjičenik je mogao biti samo jedan tat primjerena naziva: rak-pljačkaš.

Kad je kamera vrijedna 4000 dolara nestala na Božićnom otoku u Indijskom oceanu znanstvenici su posumnjali da je zlotvor golemi kokosov rak poznat pod nazivom rak-plačkaš zbog svoje znatiželje i sklonosti kleptomaniji.

Životinja može narasti i do širine od metra.

Znanstvenica Annabel Dorrestein sa sveučilišta Western Sydney kaže da ovo nije prvi puta da su se ti rakovi okomili na opremu pa je ona proteklih mjeseci već više puta spašavala uređaje da ne padnu žrtvom člankonošaca.



“Ometaju me od početka rada na doktoratu”, kaže ona. “Odvlače kamere. Ugledam ih i potrčim i oni odbace plijen i vratim ih, no ne i ovaj put”.

Dorrestein je postavila kameru na stalku kako bi pratila aktivnosti tijekom noći na drvu manga, no sljedećeg jutra kamere nije bilo, a stalak je bio srušen.

Lopova su otkrili tragovi klijšeta na mjestu gdje je kamera bila pričvršćena na stalak.

“Rak je rastrgao kablove, oslobodio kameru i odvukao je u šumu”, kazala je Dorrestein koja je s timom satima uzalud tragala za kamerom.

Stručnjaci kažu da je karakteristika tih rakova da njima zanimljive predmete ukradu i odvuku ih negdje gdje će ih temeljitije proučiiti.

Komentari