Hercegovački grad proglašen najboljim mjestom za život po odlasku u mirovinu

Njemački magazin “Fokus” proglasio je Trebinje za najbolje mjesto na svijetu za život nakon odlaska u mirovinu.
Fokus” je rang listu napravio usporedbom 575 gradova na svijetu, a kao kriterije je, između ostalog, uzeo sigurnosnu situaciju i kvalitetu zdravstvene zaštite po mišljenju stranaca koji tamo žive. U izboru za najbolje mjesto za život nakon umirvoljenja uzeti su u obzir i prosječna režija i troškovi života u usporedbi s Berlinom, dobra klima, kvaliteta zraka, te koliko brzo i bez stresa se može proći kroz grad automobilom ili javnim prijevozom.

Trebinje je po ocjeni “Fokus” osvojilo 81,9 bodova od ukupno 100, čime je ove godine s vrha skinulo prošlogodišnjeg pobjednika gruzijski grad Batumi.

Najviše bodova odnosilo se na stanarine, troškove života i zdravstvenu zaštitu, a svaka zemlja se na listi pojavljuje samo jednom, a svojim najboljim gradom.

Ove godine Trebinje je napredovalo za 1,1 bod. Njemački magazin piše da se Trebinje nalazi na najjužnijem dijelu Bosne i Hercegovine i blizu mora, te da je najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi.



“Fokus” ističe da je grad povijesno zanimljiv s katoličkom katedralom, srpskim pravoslavnim manastirom i džamijom koje ilustruju različitosti, prenosi Buka portal.

Među deset najboljih mjesta za “zlatno doba”, nakon Trebinja, svrstani su Antalija u Turskoj, Mangalore u Indiji, Ching Dao u Kini, Kuenka u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu, Coimbra u Portugalu, Veliki Trnovo u Bugarskoj, Temišvar u Rumuniji i Osijek u Hrvatskoj.

Komentari