Hrvatski dokumentarac i studentski film nagrađeni na 29. Sarajevo Film Festivala

Foto: Denis Ruvic / CROPIX

Hrvatska ostvarenja u kategoriji dokumentaraca i studentskih filmova proglašeni su dobitnicima nagrade “Srce Sarajeva” 29. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF), a dodjela tih priznanja obavljena je u petak.

Film “Valerija” čiju režiju potpisuje Sara Jurinčić proglašen je najboljim kratkim dokumentarnim filmom. Riječ je o hibridnom ostvarenju koje gledatelje vodi na putovanje kroz svijet bez muškaraca, a autorica pri tom postavlja pitanje kakav bi to svijet zapravo bio.

Juričnić je, zahvaljujući se na nagradi, kazala kako je rad na ovom filmu za nju bilo jedinstveno iskustvo iskazavši zahvalnost svima koji su u tome sudjelovali.

U kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobilo je ostvarenje “Niska trava” čiju režiju potpisuje David Grašo. Njegov film članovi žirija ocijenili su “izvanrednim i hrabrim vizualnim iskustvom”. Redatelj je kazao kako mu ovo je ovo iznimno važno priznanje istaknuvši pomoć koju je imao od studenata iz Zagreba i Osijeka.



“Imao sam privilegiju kreirati film koji sam doista želio napraviti”, kazao je Grašo.

Najboljim igranim filmom 29. SFF-a proglašen je gruzijski film “Kos kos kupina” redateljice Elene Naveriani a za ulogu u tom filmu naslov najbolje glumice ponijela je Ekaterine Chavleshivili.

Jovan Ginić dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu “Izgubljena zemlja” u kojemu je Hrvatska sudjelovala kao manjinski koproducent, a najboljim redateljem proglašen je Ukrajinac Filip Sotničenko za film “La Palisiada”.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović izjavio je kako je ovogodišnji festival ispunio sva očekivanja, a posebice je zadovoljan zanimanjem publike i tvrdi kako je na projekcijama bilo više od 120 tisuća gledatelja što je opisao povijesnim rezultatom.

“Sve je bilo puno i to je sjajno”, kazao je Marjanović dodajući kako je uz to važno i da je SFF pokazao solidarnost sa žrtvama tragedije u Gradačcu u kojoj su baš na dan otvaranja festivala ubijene tri osobe i kroz 15 prikazanih filmova upozorio na problem nasilja nad ženama.

Potvrdio je kako su već započele pripreme za 30. jubilarni festival naredne godine obećavši brojna nova iznenađenja.

Na ovogodišnjem SFF-u prikazano je 235 filmova i televizijskih serija iz 59 država u okviru 20 programa, a njih 49 natjecalo se za nagrade.

Komentari