Institut Ruđer Bošković uspostavlja novu istraživačku grupu na nagradi za mlade znanstvenike

Foto: Pixabay

 Institut Ruđer Bošković (IRB) uspostavit će novu istraživačku grupu koja će se baviti jednom od najznačajnijih skupina algi s ciljem razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu, priopćeno je iz IRB-a.

Voditeljica skupine Jelena Godrijan ovogodišnja je dobitnica prestižne potpore vrijedne 50.000 eura, koju svake godine dodjeljuje Europska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO), krovna znanstvena organizacije u području molekularne biologije koja okuplja više od 1900 vodećih znanstvenika iz Europe i svijeta.

Ove godine na natječaj EMBO ukupno su pristigla 64 projekta, od kojih je među 11 najboljih izabran projekt Jelene Godrijan s IRB-a.

Jelena Godrijan radi kao znanstveni suradnik u Laboratorij za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u. Do sada je opisala novu vrstu fitoplanktona, sudjelovala u otkriću živog fosila, te otkrila da alge mogu preživjeti i u mraku. Njezin istraživački interes okupirala je jedna skupina jednostaničnog fitoplanktona, poznata pod nazivom kokolitoforidi. Po njezinu mišljenju, ta ova skupina fitoplaktona mogla imati jednu od ključnih uloga u ciklusu ugljika u oceanu.



– Nadamo se da će naše istraživanje pridonijeti boljem razumijevanju funkcije kokolitoforida u oceanskim ekosustavima, ciklusu razmjene hranjivih tvari, te razumijevanju načina na koji kokolitoforidi reagiraju na klimatske promjene, rekla je.

Kokolitoforidi u promjeru imaju tek 10 mikrometara i nevidljivi su golim okom. Odgovorni su za otprilike četvrtinu fotosinteze na planetu. Štoviše, kokolitoforidi su jedini mikroskopski organizmi koji provode i fotosintezu i kalcifikaciju, te se izmjenjuju između te dvije različite životne faze za koje se smatra da im pomažu da se brzo prilagode promjenjivim okruženjima.

Komentari