Istraživanje: Ekstremistima slabije idu kompleksni mentalni zadaci i psihološki testovi

Pixabay

Osobe s ekstremističkim stavovima ne mogu se samo prepoznati po političkim, vjerskim i društvenim uvjerenjima, novo istraživanje je pokazalo da se mogu i znanstveno istražiti, prenosi Science alert.

Znanstvenici tvrde da se takvi stavovi mogu prepoznati po kognitivnim karakteristikama i tipiziranju obrazaca ponašanja ekremističkih umova.

”Čini se da postoje skrivene sličnosti u umovima onih koji su spremni na ekstremne poteze kako bi opravdali svoju ideološku doktrinu”, objasnila je psihologinja Leor Zmigrod sa sveučilišta Cambridge.

Štoviše, moguće je da takvi psihološki obrasci i potaknu pojedince od početka da zauzmu takve radikalne stavove. “Teškoće s kompleksnim mentalnim zadacima mogu podsvjesno odvesti ljude prema ekstremnim dotkrinama koja nude jasnija, definirana objašnjenja svijeta”, kaže Zmigrod.



Zmigrod i koautori studije u istraživanju su proveli eksperiment s 334 sudionika koji su ispunjavali upitnik o osobnim uvjerenjima, uključujući političke, vjerske i društvene stavove. Prije toga je ista skupina sudjelovala u istraživanju koje je testiralo njihove kognitivne sposobnosti poput obrade informacija i učenja nakon provjere rezultata došli su do iznenađujućeg otkrića:

Mozak daje suptilne znakove

”Pojedinci s ekstremističkim stavovima jako su loše prolazili na rješavanju kompleksnih mentalnih zadataka. Dosta su se mučili s psihološkim testovima”, kazala je Zmigrod.

Primjerice, oni koji su zagovarali nasilje nad određenim skupinama društva, imali su slabije pamćenje, sporiju perceptivnu strategiju i impulzivne tendencije.

”Naše istraživanje pokazalo je da naš mozak pruža znakove, nagovještaje, odnosno, suptilne metafore ideologija koje promičemo i vjerovanja kojih se čvrsto držimo”, rekla je Zmigrod.

Naravno, rezultati su otvoreni za interpretaciju i prisutna su ograničenja prilikom malih psiholoških studija poput ove, posebice uzevši u obzir opseg uzorka. No, takva metodologija mogla bi postaviti temelje za daljnje istraživanje i psihološko testiranje, piše RTL

Komentari