Jagode u desertima pun su pogodan. One svojim okusom, mirisom, ali i izgledom obogate baš svaku kremu i svaki biskvit.
U kombinaciji sa sirom jagode su već svima dobro poznate, probajte ih i u ovoj elegantnoj verziji s piškotama i jogurtom.
Sastojci (za kalup promjera 26 cm):
500 g jagoda
400 g piškota
200 ml mlijeka
1 vanilin šećer
Za kremu:
200 ml slatkog vrhnja
600 ml čvrstog jogurta
150 g mascarpone sira
2 vanilin šećera
150 g šećera u prahu
2 vrećice želatine
10 žlica vode
Priprema:
Želatinu stavite u zdjelicu, pomiješajte je s vodom i pustite da nabubri. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, umiješajte šećer u prahu, vanilin šećer, jogurt i mascarpone pa sve dobro izmiješajte.
Zagrijte nabubrenu želatinu dok se ne otopi te je polako umiksajte u pripremljenu kremu.
Izvadite piškote pa im jedan kraj odrežite na visinu kalupa u koji ćete slagati tortu. Samo ih kratko, s jedne strane, umočite u mlijeko koje ste izmiješali s vanilin šećerom pa ih složite jednu do druge uz rub kalupa za tortu.
Također, piškote položite i na dno kalupa. Potom polovicu kreme nanesite na piškote, dodajte red na ploške narezanih jagoda pa po jagodama složite red piškota namočenih u mlijeko.
Preko piškota rasporedite preostalu kremu pa stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi, namanje šest sati.
Površinu torte ukrasite cijelim ili po pola prerezanim jagodama te listićima metvice, piše Zadovoljna.hr.