Jesu li LED rasvjete zaista dobre? Izgleda da uzrokuju izumiranje insekata

Iako većina ljudi ne voli insekte, njih se nikako ne smije istrebljivati. Ipak, prema novim istraživanjima, to je upravo ono što, inače ekološki prihvatljive, LED rasvjete rade.

Što rade LED rasvjete?

Ekološki prihvatljiva LED ulična rasvjeta, mnogo je štetnija za insekte od tradicionalnih natrijevih žarulja koje zamjenjuje, pokazalo je posljednje istraživanje.

Broj gusjenica moljaca u živicama uz ruralne ceste u Engleskoj bio je 52% manji pod LED svjetlima i 41% manji pod natrijevim žaruljama nego u obližnjim neosvijetljenim područjima.

Na rubovima trave broj gusjenica u blizini LED dioda bio je za trećinu manji nego u neosvijetljenim područjima, dok su natrijeva svjetla imala mali utjecaj na brojnost gusjenica.



Zašto je to opasno?

Bijela LED svjetla energetski su učinkovitija, ali proizvode više plavog svjetla, kažu znanstvenici, što je boja koju uglavnom vide kukci. Gusjenice moljci su važni oprašivači, a i hrana su za ptice i životinje, no njihov ukupan broj u Britaniji pao je za trećinu u posljednjih 50 godina.

Svjetlosno zagađenje globalno se povećava i nedavno je okarakterizirano kao “uzročnik kataklizme insekata”, budući da ih čini vidljive predatorima, te ometa njihovo hranjenje i reprodukciju.

Spomenuta studija je prva koja je ispitala utjecaj LED dioda u stvarnom okruženju i prva koja je pokazala izravni utjecaj svjetlosnog onečišćenja na gusjenice. Gusjenice su manje pokretne od odraslih, letećih moljaca, pa stoga točnije pokazuju gubitke uzrokovane LED rasvjetom.

Uništavanje velikom brzinom

Populacije insekata nestaju “zastrašujućim” stopama što će rezultirati “uništenjem eko–sustava “, poručili su znanstvenici ranije ove godine. Strategijom o bioraznolikosti do 2030. koja je dio Europskog zelenog plana, a koju je Europski parlament usvojio u prvoj polovici lipnja, Europska unija postavlja nove ciljeve u ovom desetljeću.

To uključuje proširenje postojeće mreže zakonski zaštićenih područja kako bi se pokrilo najmanje 30 posto kopnenog i morskog područja EU-a, te postavljanje pravno obvezujućih ciljeva EU za obnovu prirode i degradiranih ekosustava, piše Jutarnji list.

Komentari