Kada ovo pročitate sigurno ćete ih prestati jesti: Pogledajte što se nalazi u ribljim štapićima

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Njemačka potrošačka organizacija Stiftung nedavno je u Njemačkoj provela istraživanje u kojem su testirali 19 vrsta ribljih štapića, uključujući veganske verzije. Među ostalim, testirali su štapiće tvrtki Iglo, Frost, Followfood i Alnatura te Aldi, Lidl, Rewe i Edeka. Cijene se kreću od 6,20 do 16 eura po kilogramu.

Osim toga, ispitivači su posebnu pozornost posvetili “nutritivnoj kvaliteti” s konkretnim pitanjem – Koliko su zaista zdravi i hranjivi štapići za djecu i odrasle? Rezultati ispitivanja bili su doista loši. Više od polovice testiranih štapića pokazalo je povećanu razinu zagađivača. Zagađivači se uglavnom nalaze u pohanju. Potencijalno kancerogeni zagađivač masti 3-MCPD nastaje kada se biljna ulja zagrijavaju na visoke temperature. Kod prethodno prženih štapića štetne tvari se razvijaju tijekom proizvodnje i pripreme.

Ispitivači su otkrili sadržaj 3-MCPD u masnoći ribljih štapića iz Iglo (10 eura po kilogramu) i Rewe (6,20 eura po kilogramu) koji je više nego dvostruko veći od dopuštenog u EU. Stoga su oba popularna proizvoda dobila samo ocjenu zagađivača “neispravno”. U ukupnoj ocjeni bilo je dovoljno tek za ocjenu „dovoljan“.

Foto: Pixabay

Samo dva proizvoda dobila ocjenu ‘dobro’

Iglo razočarava svojim pečenim ribljim štapićima. Najskuplji proizvod na testu (12,40 eura po kilogramu) sastoji se od samo 49 posto ribe i 51 posto pohanja. Uobičajen je omjer od 65 posto ribe prema 35 posto pohanja, na temelju smjernica za ribu i riblje proizvode.



Samo su dva proizvoda od ribljih štapića dobila ocjenu kvalitete “Dobro” od Stiftung Warentest. Pobjednici testa s ocjenom kvalitete 2,4 (dobro) su riblji štapići iz Frosta (8,90 eura po kilogramu), slijede riba ekološkog dobavljača Alnatura (16 eura po kilogramu) s ocjenom kvalitete 2,5 (dobro)

Foto: Pixabay

Riblji štapići često su premasni i preslani

Znači nije za djecu? Zapravo, Stiftung Warentest ne smatra popularni proizvod najboljim izborom u smislu nutritivnih vrijednosti. Riblji štapići su često premasni i preslani, pa pri porcioniranju treba pažljivo izvagati i prebrojati koliko je štapića na tanjuru.

Veganski zamjenski proizvodi također nisu nutritivno uvjerljivi, ili sadrže štetne tvari kao što je mosh (zasićeni ugljikovodici mineralnog ulja) ili nemaju uvijek okus ribe, piše Fenix Magazin.

Zbog čega hrana bez šećera uzrokuje redovito pražnjenje crijeva?

Komentari