Kako je tajni podravski vojni bunker koji ‘ne postoji’ privukao investitore iz Slovenije

Foto: Nikola Wolf/podravski.hr

Tajni bunker u šumi između Novigrada Podravskog i Javorovca nedaleko od Koprivnice, koji je ranih 50-ih godina prošlog stoljeća izgradila JNA, mogao bi konačno poslužiti svrsi.

Na sreću, ne onoj originalnoj, a to je obrana od mogućeg napada Sovjetskog saveza na Jugoslaviju, već bi mogao postati mjesto poslovanja. U Općinu Novigrad Podravski već su se i prije javljali zainteresirani ulagači, ali tada je sve ostalo samo na upitima. No, Općini se već drugi put javio slovenski ulagač koji je ponovio svoj upit o tajnim novigradskim bunkerima. Bunker ukopan u brdo dugačak je stotinjak metara s dva hodnika na čijim su krajevima otvori za cijevi haubica.

Stariji mještani govore o vremenu u kojemu je bunker izgrađen. Jugoslavenska narodna armija ovu vojnu utvrdu izgradila je u doba rezolucije Informbiroa i narušavanja odnosa između Tita i Staljina. Njegova obrambena funkcija vidi se jasno prema poziciji otvora za topove, koji su usmjereni prema Mađarskoj, iz koje je napad trebao doći.

“Navodno je tadašnja vojska pri gradnji maknula čitavo brdo i nakon što je izgradila bunker, vratila je zemlju iznad kompleksa,” objasnio Zdravko Brljek, načelnik Općine Novigrad Podravski.

Foto: Nikola Wolf/podravski.hr

O tajnosti ovog projekta govori i činjenica da bunkera nema ucrtanog niti na jednoj karti i administrativno ne postoji. Ulazak u bunker tadašnja JNA u potpunosti je kamuflirala, a u njega je tek ušla Hrvatska vojska početkom Domovinskog rata. O ozbiljnosti i kvaliteti izrade svjedoči činjenica da u tunelima, usprkos tome što se iznad njih nalazi desetak metara zemlje, uopće nema vlage.



“Ovdje su, čini se, idealni uvjeti za, recimo, gljivarstvo ili za podrumarstvo, a možda bi u nekoj od kombinacija bunker mogao postati i turističkom atrakcijom, istaknuo je novigradski načelnik i potvrdio da interesa ima.

“Zainteresirao se jedan domaći vinogradar, no interes slovenskih ulagača nešto je ozbiljniji,” naglasio je Brljek.

No, ostaje administrativni problem, na koji način upisati bunkere kao građevinu u zemljišne knjige, a postoji i problem s vlasništvom.

“Zemljište pod kojim se nalazi bunker u vlasništvu je Republike Hrvatske i pod zaštitom jer se radi o šumskom predjelu. Nadam se da ćemo uspjeti doći do vlasništva nad zemljištem jer bi naši slovenski ulagači, jednom kad se dopusti putovati, došli do nas. Željeli bismo barem pokrenuti taj postupak,” zaključio je Zdravko Brljek za podravski.hr.

Komentari