EKOLOŠKA KATASTROFA Milijardu i pol maski završilo u oceanima i zagadilo ih

Twitter

Svjetski mediji pišu kako je prošle godine više od milijardu i pol kirurških maski završilo u oceanima i na taj način mora zagadilo s dodatnih 6200 tona plastike, kako navode članovi skupine za zaštitu okoliša OceansAsia.

Životinje diljem svijeta ugibaju zarobljene u maskicama i rukavicama pa su aktivisti za zaštitu prirode sve glasnije počeli upozoravati na novu ekološku katastrofu koja prijeti čovječanstvu.

˝Pandemija COVID-19 izazvala je globalnu uzbunu, a jednaku pozornost zaslužuju globalno onečišćenje plastikom i klimatska kriza. Svakim danom smo svjedoci odbačenih jednokratnih maski na ulicama i u prirodi te postoji opasnost da taj problem postane još veći. U svijetu pa tako i u Hrvatskoj troši se velika količina jednokratnih maski i rukavica, što dovodi do golemih količina otpada i onečišćenja okoliša˝, upozorava Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

˝Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne raspolaže informacijom o količinama kupljenih ili korištenih maski i rukavica u Republici Hrvatskoj. Pandemija je dovela do naglog porasta globalne potražnje za osobnom zaštitnom opremom (PPE), poput maski, rukavica, odijela, sredstava za dezinfekciju ruku u bocama itd. Tijekom ranih napora da se zaustavi širenje virusa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je procijenila da je na globalnoj razini svakog mjeseca bilo potrebno 89 milijuna medicinskih maski, 76 milijuna rukavica i 1,6 milijuna kompleta zaštitnih naočala˝, poručuju iz Službe za odnose s javnošću i protokol MINGORP-a.



Maske, rukavice i ostala oprema samo su dio plastičnog otpada koji završava u okolišu. Naime, globalna godišnja proizvodnja plastike iznosi gotovo 400 milijuna tona što je više od 50 kilograma po stanovniku Zemlje, piše 24 sata.

Komentari