Kujica Molly je čuvala malu djecu, a nakon dresure je strah i trepet svakog narkodilera

MUP

Prije tri godine završila je tečaj službenih pasa za detekciju droga i eksploziva. Slavni mješanac belgijskog ovčara i labradora iza sebe već niže uspjehe i velike zaplijene

Iako je još mlada u svome poslu, uz svog prijatelja Johnnyja našla je 500 milijuna kuna kokaina u luci Ploče. Molly je zaslužna za otkrivanje 61 kilograma marihuane vrijedne šest milijuna kuna na Graničnom prijelazu Nova Sela. Bila je pakirana u 118 paketića, a prevozila su je dva Crnogorca. Molly je to bila prva zapljena u policijskoj karijeri.

Brižna mješanka nije uvijek bila strah i trepet narkodilera i švercera, prije njezine policijske karijere bila je prava maza, a umjesto graničnih prijelaza, čuvala je maleno dijete.

Kada je Molly bila tek štene, udomio ju je mladi bračni par s malim djetetom u Zagrebu s kojim se obožavala igrati. Živjela je tada u stanu na koji je bila odlično naučena. Igrali su se s njom i voljeli ju, no ipak joj nisu mogli priuštiti njezin ‘zauvijek dom’.



Kada je bračni par otkrio kako će dobiti još jedno dijete, shvatili su kako nisu u mogućnosti istovremeno brinuti o dva malena djeteta i Molly. Nisu ju htjeli pokloniti bilo kome, ali su čuli za izvrsnog dresera Zlatka koji bi se mogao pobrinuti za Molly i osigurati joj lijepu budućnost. Našli su se sa Zlatkom kada je Molly imala tek nešto više od godinu dana, a on ju je rado preuzeo.

˝Molly je bila prekrasna i vesela. Bila je odlično naučena na život u stanu i obožavala je lopticu. S njom je bilo vrlo lako raditi, tada je imala tek nešto više od godinu dana˝, rekao je trener.

Zlatko je tada privremeno boravio u Zagrebu, a s Molly se ubrzo vratio doma u Vrbanju. Dresura pasa mu je tek hobi ali je u Molly vidio veliki potencijal. Trenirao je tako s njom nešto više od četiri mjeseca što je bilo dovoljno da Molly ‘rasturi’ na ispitu MUP-a.

MUP je na svojim internetskim stranicama tada objavio kako su u potrazi za službenim psima. Trener je Molly smatrao idealnim kandidatom s obzirom na to kako četiri psa koja je ranije trenirao već godinama rade s policijom.

˝Vidio sam kako MUP otkupljuje pse pa sam Molly odveo na testiranje. Oduševila ih je i dobila sve visoke ocjene˝, dodao je ponosno Zlatko.

Molly je ubrzo predana u Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Prije tri godine pronašla je svog partnera i prijatelja. Na tečaju za vodiče službenih pasa za detekciju droga, eksploziva i zaštitno tragačke namjene krenula je njezina budućnost u rukama Marija Žigića s kojim je naporno trenirala i zaslužila diplomu i novu titulu službenog psa PU Dubrovačko neretvanske.

Kako je već bila naučena na igru s lopticom, ovaj je tečaj za nju bio lagan. Naime, tečaj funkcionira na principu pozitivnog nagrađivanja. Tamo su Molly učili kako pronaći lopticu i sve što se od nje tražilo, ako uspije, dobije lopticu, ako ne, ne dobije ništa. Brzo je ona shvatila kako raditi svoj novi posao, a oduševila je i svog partnera Marija.

Mario je na tečaj krenuo zbog velikog prometa droga na graničnim prijelazima. Kako radi u Odjelu za droge, ponuđeno mu je pohađanje tečaja za vodiča koji mu je omogućio najboljeg partnera, Molly.

Već godinu dana kasnije nanjušila je preko 60 kilograma marihuane na graničnom prijelazu Nova Sela, to joj je bila prva velika zapljena, no ne i prva općenito. Prije toga često je znala nanjušiti manje ulove od 10 grama droge.

Sada Molly ima pet godina i ne prestaje nizati uspjehe. Sve je uvijek lakše u paru pa je uz svog kolegu Johnnyja, belgijskog ovčara, pronašla čak 575 kilograma kokaina u vrijednosti 500 milijuna kuna koji je bio skriven u kontejneru s bananama na brodu u luci Ploče.

Oboje su za nagradu dobili sočne odreske, a Molly i svoju najdražu lopticu, piše 24sata.hr 

Komentari