Legendarnog putopisca i voditelja mnogi pamte i danas: Rijetki znaju što je Malnar isprva studirao

Foto Ranko Suvar/ CROPIX

Današnji datum, 12. travnja, mnogima je sasvim uobičajen proljetni dan. No drugi su se odlučili prisjetiti jedne ličnosti koja je u velikoj mjeri obilježila hrvatsku kulturu. Riječ je, dakako, o legendarnom novinaru i putopiscu Željku Malnaru, koji bi na današnji dan proslavio veliki 80. rođendan.

Malnar nas je napustio prije gotovo 11 godina, tijekom kojih nikako nije zaboravljen. Epizode njegova anti-showa ‘Noćna mora’ u kojemu je ismijavao političku scenu i komentirao društvena zbivanja i dan danas su aktualne, gledaju se i prepričavaju. Osim toga, stvorio je i svoju mikronaciju ‘Republika Peščenica’, čiji je bio predsjednik.

Rođen 12. travnja 1944. godine u Zagrebu, Malnar je prvo studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Sa 20 godina organizirao je i svoju prvu ekspediciju u prašumu Perućicu, nakon čega je otišao u New Delhi. Tamo je zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta studirao novinarstvo, a nakon diplome je u Indiji proveo 10 godina.



Kao nagradu dobio ključeve američkog grada

Tijekom tog razdoblja obilazi brojne zemlje po Aziji odakle šalje članke i reportaže te dokumentarne filmove koje objavljuje na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Od 1972. do 1976. studira indijsku filozofiju i radi za strane producente te za vladu države Rajastan. Kao nagradu za zbližavanje naroda 1986. godine dobio je i ključeve grada Fort Worth u Teksasu.

Te iste godine objavio je i knjigu ‘U potrazi za staklenim gradom’, i to u suradnji sa Bornom Bebekom. Bebek je svojedobno rekao kako su on i Malnar imali isti karakter, a priznao je i neke od nepodopština koje su izvodili na svojim putovanjima. Tako su navodno provalili u Sulejmanov harem, a sina Indire Gandhi ‘žicali’ su hranu.

Od 1992. do 2010. vodio je već spomenutu kultnu emisiju ‘Noćna mora’. Izmišljenu Republiku Peščenicu koristio je za ismijavanje hrvatske političke scene, što je često činio u emisiji. Posljednjih šest godina života borio se sa bolešću pluća, a nakon smrti 9. srpnja 2013. godine iza njega su ostale brojne izjave po kojima je ostao zapamćen.

“Bolje se roditi glup pa znaš na čemu si, nego pametan, a ne možeš to dokazati”, “Ne prevari ženu susjeda svoga”, “Odbjeglom konju se ne gleda u potkove”, “Stonoga je uvijek stonoga pa makar imala jednu nogu u gipsu”,  “Nije ćevap sve što je u somunu”, “Što pismen između redaka pročita, to nepismen već zna”, samo su neke od njih.

Šok nakon koncerta Aleksandre Prijović, suprug joj se iznenada srušio: ‘Zapomagala je i plakala’

Komentari