Leonardo DiCaprio u kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi

Screenshot:Twitter

Američki glumac Leonardo DiCaprio pridružio se kampanji potpore najstarijem rezervatu prirode u Africi, nakon prošlomjesečnoga smrtonosnog napada na čuvare gorila u Nacionalnom parku Virunga u DR Kongu.

Nacionalni park Virunga popularna je turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugroženih vrsta planinskih gorila, piše BBC.

U travnju je ondje iz zasjede ubijeno 12 čuvara, a pretpostavlja se da je napad organizirala paravojna grupa iz Ruande.

DiCaprio je odlučio financijski pomoći novoosnovanom fondu, čija je svrha pružiti potporu obnovi parka. 

View this post on Instagram

 

Virunga National Park is one of the most biologically diverse areas on the planet and home to the critically endangered mountain gorilla. Three weeks ago, twelve park rangers and their driver tragically lost their lives protecting civilians from an armed attack by a militia group. The future of Virunga hangs in the balance as it deals with the impacts of Ebola and COVID-19, and now this recent attack. Today, with the help of @EarthAlliance, @EmersonCollective and @Global_Wildlife_Conservation, along with support from @europeaid and @VirungaNationalPark, we announced the Virunga Fund, with $2 million in seed funding. If you can, please join me in supporting the fund today. Please see the link in my bio.

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

“Earth Alliance”, grupa u čijem je osnivanju sudjelovao i holivudski glumac, zakladi je donirala oko dva milijuna dolara, no precizan iznos donacije nije poznat.

“Bila mi je velika čast upoznati i poduprijeti hrabre članove tima rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte u 2013. godini”, rekao je glumac, koji je bio i izvršni producent dokumentarnog filma “Virunga” iz 2014., nominiranog za Oscara.

“Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć čuvarima i obiteljima poginulih na dužnosti. Moramo im pružiti potporu u nastojanju da se spriječi širenje zaraze. Vrlo je važno da se u doba ove goleme krize držimo zajedno”, kazao je.

Rezervat Virunga je pod zaštitom UNESCO-a i jedno je od mjesta s najvećim biodiverzitetom na planetu. Ondje živi nekoliko stotina vrsta ptica, reptila i sisavaca.

Globalna organizacija za zaštitu divljih životinja upozorava da su planinske gorile u velikoj opasnosti od zaraze koronavirusom jer se njihov DNK 98 posto poklapa s ljudskim.

DiCaprio je posljednjih godina poznat po aktivizmu, osobito kada je posrijedi zaštita okoliša.

O njegovim je aktivnostima snimljen i dokumentarac “Prije poplave” (Before the Flood) u kojemu glumac razgovara sa svjetskim čelnicima o opasnostima što ih donose klimatske promjene.

Prošli je mjesec sudjelovao u osnivanju Američkog fonda za hranu, inicijative čiji je cilj svim američkim građanima omogućiti redovitu opskrbu hranom. Zaklada je dosad prikupila oko 26 milijuna dolara.

Komentari